Мхитарян говори за блокадата на Нагорни Карабах


Н. Гавазов

Мхитарян говори за блокадата на Нагорни Карабах

Полузащитникът на Интер Хенрих Мхитарян призова за отварянето на коридора Лачин за предоставяне на хуманитарна помощ на арменските жители в Нагорни Карабах.

"Повече от 30 000 деца и техните семейства в Нагорни Карабах претърпяха осем месеца блокада и опустошение. Веднъж в родината си, те са на ръба на глада и хуманитарната катастрофа, без достъп до животоспасяващи лекарства, храна и други неща от първа необходимост.

Ужасната реалност на хората, умиращи от глад, е катастрофа, която изисква незабавни действия. Децата се нуждаят от край на тази война, за да започнат да се лекуват и да се подобряват.

Трябва да се осигури принципен и безпрепятствен хуманитарен достъп през Лачинския коридор“, написа Мхитарян в акаунта си в Туитър.

На 9 януари тази година Азербайджан започна прекъсвания на доставките на електроенергия и газ в Нагорни Карабах. В тази връзка резервоарът Сарсанг, който е жизненоважен източник на водни ресурси за региона, е загубил по-голямата част от обема си. Това доведе до хуманитарни и екологични проблеми в района, където живеят арменци.

Напомняме, че петкилометровият Лачински коридор трябваше да бъде обслужван от руски мироопазващи сили, за да се осигури свободно преминаване между Армения и Карабах. Русия обаче затъна във войната срещу Украйна и освен, че намали контингента си в Лаичинския коридор, също така не желае да влоши отношенията си с Турция, която е съюзник на Азербайджан.

  Сподели
263