Фиорентина – Милан: Очаквайте резултатно равенство


Н. Гавазов

Фиорентина – Милан: Очаквайте резултатно равенство

Фиорентина - Милан

Стадион: "Артемио Франки", Флоренция

Дата: 30.03.2024 г.

Час: 21:45 ч.

Съдия: Фабио Мареска

Фиорентина се завръща в Серия А нa фона на трагедията и смут в клуба. Генералният мениджър на Виола почина, след като се разболя точно преди мача им срещу Аталанта, който след това беше отложен. Междувременно Милан се фокусира върху това да си осигури класиране сред първите два отбора.

Точно преди последния си мач преди международната пауза, Фиорентина бе сполетяна от голяма неприятност, тъй като генералният мениджър Джо Бароне бе откаран по спешност в болница в Милано, но по-късно почина. Това отложи срещата с Аталанта, а след две седмици на размисъл се появиха новини, че треньорът Винченцо Италиано може да напусне, когато договорът му изтече в края на сезона.

Що се отнася до спортната част, с една точка от последното си домакинство, равенство 2:2 у дома срещу Рома, отборът на Италиано си осигури 27 от възможните 42, предлагани на "Артемио Франки" досега, но сега се завръща в игра в тежка битка срещу Серия А втория в класирането.

Тъй като липсваше плодовит нападател след напускането на Душан Влахович преди две години, последните 10 гола на Фиорентина в лигата бяха отбелязани от 10 различни играчи, докато Антонин Барак откри мрежата в неотдавнашното им равенство в Лига на Конференциите Европа с Макаби Хайфа, което осигури обща победа и място на четвъртфиналите.

Неуспехът да довърши опонентите си се оказа скъпо удоволствие напоследък, тъй като тосканският клуб също завърши наравно в три от последните си четири мача в лигата.

Освен че се изправят срещу Виктория Пилзен в два мача от Лигата на Конференциите, Фиорентина е полуфиналист в Купата на Италия за втори пореден сезон – те срещат Аталанта следващата седмица, между предизвикателните мачове срещу Милан и Ювентус.

Когато за последно се срещнаха с Виола през ноември, Милан спечели с 1:0 на "Сан Сиро", като Тео Ернандес вкара единствения гол с точен удар точно преди полувремето.

Оттогава "росонерите" преживяха върхове и спадове - възстановиха се от препъване по средата на сезона в Серия А, но напуснаха както Шампионска лига, така и Купата на Италия. Въпреки това победата над Хелас Верона точно преди международният футбол да се намеси им помогна да затегнат хватката си на второто място в класирането.

Един от тримата голмайстори на Милан, американското крило Кристиан Пулишич вече изравни най-добрия си сезон по отношение на голове в лигата и сега е на път да достигне двуцифрено число за първи път.

Пулишич е до голяма степен част от предпочитаната предна тройка на Стефано Пиоли, включваща също Оливие Жиру и Рафаел Леао, но Милан също е вкарал повече пъти чрез резерви от всеки друг отбор в петте най-добри европейски лиги този сезон.

Подобна дълбочина на състава може да помогне за участието им в Лига Европа, където Рома ги очакват на четвъртфиналите, но Скудетото със сигурност е недостижимо още една година.

"Росонерите" изостават от градския съперник Интер с 14 точки, но претенцията за вицешампионско място пред Ювентус все още би представлявало незначително постижение: никой отбор не е спечелил повече точки (15) или отбелязал повече голове (15) далеч от дома през 2024 г., така че те ще бъдат уверени, че ще увеличат тези резултати този уикенд.

Милан може да използва Давиде Калабрия и Алесандро Флоренци за запълване на позициите им на крайни защитници в събота вечерта, тъй като Тео Ернандес трябва да изтърпи наказание заради натрупани резерви.

През последните два сезона росонерите са спечелили 64% от мачовете с Ернандес в стартовите 11, в сравнение с 22% без него; средната им продукция също спада значително - до само една точка и 0,8 гола на мач.

Пиер Калулу все още е контузен, докато Симон Кяер получи удар в Дания, така че Фикайо Томори и Малик Тиау или Матиа Габия ще си партнират в сърцето на задната четворка, избрана от бившия шеф на Фиорентина Стефано Пиоли.

Започвайки отпред, Оливие Жиру е водещият голмайстор на Милан с 12 гола в лигата, което го прави трети в класацията на голмайсторите; последните слухове предполагат, че френският нападател може да премине в МЛС по-късно тази година.

Съвместен голмайстор за Фиорентина този сезон, заедно с бившия халф на Милан Джакомо Бонавентура, Нико Гонзалес вече изравни най-доброто си голмайсторско постижение в Серия А, въпреки това той отбеляза само веднъж в последните си 10 изяви в лигата, след като отбеляза шест пъти през първите 11.

Бонавентура ще пропусне тази среща с бившия си клуб поради наказание от един мач, така че или Антонин Барак, или Лукас Белтран ще започнат зад наетия Андреа Белоти.

Ако резервният вратар Оливър Кристенсен бъде признат за годен, шефът на Виола Винченцо Италиано ще разполага с пълен състав, с изключение на наказания Бонавентура.

Само един от последните 12 мача в лигата между Фиорентина и Милан е завършил наравно, но това може да е резултатът този уикенд. Виола няма да успее да запише три поредни домакински победи над "росонерите" за първи път от 70-те години на миналия век, но дори и една точка би била добре дошла за "виолетовите". А и коефициентът е прекрасен за мач без победител – 3.30.

Прогноза: Фиорентина – Милан 2:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Милан (Стефано Пиоли)
 
Менян
   
Калабрия
Томори
Тиау
Флоренци
Бенасер
Рейндерс
Пулишич
Лофтъс - Чийк
Леао
Жиру
Белоти
Годил
Бертран
Гонзалес
Мандрагор
Артур
Бираги
Раниери
Миленкович
Кайоде
   
Терачано
 
Фиорентина (Винченцо Италиано)

Обоснована прогноза: Фиорентина - Милан 2:2

  Сподели
114