Лапорта назова клубовете, които искат да участват в Суперлигата


Н. Гавазов

Лапорта назова клубовете, които искат да участват в Суперлигата

Президентът на Барселона Жоан Лапорта посочи 15 клуба, които според него биха желали да се присъединят към възобновения проект на Европейската Суперлига.

През декември A22 Sports разкри обновени планове за Европейска суперлига, след като Европейският съд каза, че забраната на клубове да се присъединяват към отцепила се лига е "незаконна“.

ФИФА и УЕФА заплашиха със санкции замесените клубове, които видяха, че делото се насочи към Европейския съд, като A22 Sports получиха положителен резултат.

Европейският съд постанови, че всеки опит да се забрани на играчи да играят в отделно състезание като Суперлигата ще бъде "незаконен".

Обновените планове за нова Европейска Суперлига бяха обявени от A22 Sports в края на миналата година, като се предлага система от лиги с 64 мъжки клуба в три лиги и въпреки големите клубове, включително Байерн Мюнхен и Пари Сен Жермен , в допълнение към отбори от Висшата лига, настоявайки, че няма да участват, Лапорта каза, че има интерес от редица клубове.

Президентът на Барселона посочи Реал Мадрид , Интер Милано , Милан , Наполи , Рома , Марсилия , Спортинг Лисабон , Бенфика , Порто , Аякс , Фейенорд , ПСВ Айндховен , Клуб Брюж и Андерлехт като въпросните клубове.

"Не ме интересува дали англичаните идват или не. Те вече имат Суперлига с Висшата лига.

В допълнение към Барса и Мадрид ще има италианци: Интер, Милан, Наполи и Рома. Също така френски отбори като Олимпик Марсилия и трите португалски, Спортинг, Бенфика и Порто, които ще се радват да дойдат.

Там са холандските отбори (Аякс, Фейенорд и ПСВ) и Брюж и Андерлехт от Белгия. Конкуренция с 16 отбора би била по-добра... всеки отбор в Ла Лига, с изключение на Атлетико Мадрид.

Играчите, агентите, УЕФА и държавните клубове забогатяват, те играят където си поискат, докато клубовете ни съсипват. Не получаваме достатъчно от най-високото европейско състезание", заяви Лапорта.

Междувременно съоснователят на A22 Sports Анас Лаграри наскоро каза, че цели 20 клуба вече са изразили желание да се присъединят към състезанието.

"Не искам да казвам имената им, защото не искам да ги излагам“, заяви Лаграри пред Ouest-France . "От 21 декември говорихме с около 50 различни клуба. Около 20 от тях са много, много мотивирани от проекта. Вече имаме достатъчно клубове, за да започнем състезание.

Ние сме много заети да разговаряме с различни клубове, асоциации на фенове, играчи и хора, които се занимават с футбола всеки ден.

Всички ни се обаждат, за да разберем по-добре този проект, защото тъй като е възможно и законно да се предложи алтернатива, играчите искат да работят. Можем да работим заедно, за да подобрим футбола".

Първоначалните планове за Европейската Суперлига бяха представени през април 2021 г., но предложеното разделение бързо се срина поради ожесточената реакция от редица области, включително футболни привърженици.

  Сподели
463