Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Примера Дивисион

Алмерия - Райо Валекано
Дата: 11.08.2023 г.
Час: 20:30

Алмерия, който през миналогодишния сезон беше със статут на новак, се спаси на косъм от това да изпадне обратно в Сегунда. Южняците завършиха кампанията на спасителното 17-то място, като събраха 41 точки, което беше с точка повече спрямо Валядолид, който изпадна. Алмерия е сравнително млад клуб и е основан през 1989 г., като до момента "рохибланкос“ нямат повече от два поредни сезона в елитната дивизия, а целта пред треньора Висенте Морено и неговите футболисти ще е да опровергаят статистиката, макар и да не е никак лесно. За целта в тима дадоха близо 13 млн. евро за услугите на Луис Суараес и Едгар Гонсалес. Голямата звезда Ел Билал Туре обаче беше продаден на италианския Аталанта.

Райо Валекано остави много добри впечатления през последната кампания. Столичани играеха много атрактивен футбол под ръководството на Андони Ираола, като малко не им достигна да се класират за участие в европейските клубни турнири. В крайна сметка, "пчелите“ завършиха на 11-то място с 49 точки. Начело на тима сега е Франсиско Гонсалес, който ще се опита да надгради в представянето на отбора.

Прогноза: Алмерия - Райо Валекано 1:1


Севиля - Валенсия
Дата: 11.08.2023 г.
Час: 22:30

Севиля направи крайно турбулентен последен сезон, в който отборът за кратък период дори беше в зоната на изпадащите. Откакто начело на "рохибланкос“ застана Хосе Мендилибар, нещата потръгнаха, като едва ли ще е особена изненада фактът, че тимът спечели за пореден път втория по сила клубен турнир Лига Европа и ще играе директно в групите на Шампионската лига. Иначе Севиля финишира на 12-то място в таблицата с 49 точки. До момента отборът не е особено активен на трансферния пазар, като единственият нов е Лоик Баде от Рен. Проблемите в Севиля обаче са с дълговете на отбора, като дори президентът на клуба каза, че всички в състава се продават, като не е изключено ядрото да бъде отслабено, ако се наложат изходящи трансфери.

Валенсия, който е друг от традиционно силните отбори в Примера, също ще иска максимално бързо да забрави последния сезон. В него "прилепите“ се спасиха по чудо, като събраха 42 точки и завършиха на 16-то място в колоната - само на два пункта от опасната зона. Целта пред клубната легенда Рубен Бараха ще е да върне тимът там, където всички са свикнали да го виждат. Това обаче няма да е лесно, защото атаката на "лос че“ остава оголена след напускането на Кавани, Лино и Клуиверт. Юнус Муса пък беше продаден на Милан.

Прогноза: Севиля - Валенсия 2:1


Реал Сосиседад - Жирона
Дата: 12.08.2023 г.
Час: 18:00

Реал Сосиедад изпрати втори пореден успешен сезон. В първия тимът успя да спечели Купата на Краля, а в последния баските не вдигнаха трофей, но за пръв път от 10 години ще играят в групите на Шампионската лига. Подемът в изявите на "синьо-белите“ е благодарение на треньора Иманол Алгуасил и желязната преса, която специалистът налага, особено в халфовата линия. Ядрото на отбора се запази, но ветеранът Давид Силва преждевременно прекрати своята кариера, след като скъса кръстни връзки на коляното по време на предсезонната подготовка.

Жирона категорично беше една от най-приятните изненади през последния сезон в Примера. Каталунският клуб, който беше със статут на новак, не само се утвърди в елитната дивизия, а до последния кръг беше в битката за място в Лигата на Конференциите, но загуба от Осасуна лиши Жирона от участие в Европа. Каталунците завършиха на 10-то място с 49 точки. Опитният Дейли Блинд е новият в редиците на тима, но Ромеу и Тератс напуснаха.

Прогноза: Реал Сосиедад - Жирона 3:1


Лас Палмас - Майорка
Дата: 12.08.2023 г.
Час: 20:30

След пет години в долните дивизии Лас Палмас отново е сред най-силните в Испания. Това се случи след драматичен завършек на последния кръг в Сегунда, като отборът от Канарските острови завърши с еднакъв брой точки (72) с Леванте, но заради по-добрите си показатели стигна директно до Ла Лига, финиширайки на 2-ро място в крайното подреждане. Очакванията към "лос амарийос“ са да няма сериозни кадрови рокади, а треньорът Гарсия Пимиента да ще заложи на схемата от предходната кампания.

Майорка може да е доволен от представянето си през миналогодишната кампания, тъй като съставът от Балеарските острови завърши 9-ти в крайното класиране с 50 точки, което беше най-доброто място след последния ден на сезона от 11 години насам. Майорка демонстрираше добър коефициент на полезно действие по отношение на головете, които отбеляза, тъй като отборът отправи 324 удара към противниковите врати (най-малко от всички отбори), от които вкара 37 попадения. Освен това, селекцията на Хавиер Агире постигна и друг успех - да изкара две поредни кампании в елитната Ла Лига. През лятото тимът бе напуснат от звездата Ли Канг-Ин, който отиде във френския гранд ПСЖ за 22 млн. евро.

Прогноза: Лас Палмас - Майорка 1:1


Селта Виго - Осасуна
Дата: 13.08.2023 г.
Час: 18:00

Макар че завърши на 13-то място в крайното класиране през миналогодишната кампания, до последния кръг Селта не знаеше дали ще успее да запази елитния си статут. Това се случи благодарение на успех над вече гарантиралия си титлата отбор на Барселона в последния ден, благодарение на който "небесносините“ събраха 43 точки и се отскубнаха на три от първия от отборите под чертата. Сега амбициите на ръководството са отборът значително да надгради, като за целта начело на клуба беше назначен опитният Рафаел Бенитес.

Осасуна определено надхвърли очакванията и клубът от Памплона изпрати успешен последен сезон, в който завърши на 7-мо място в крайното класиране и хвана последния влак за "Европа“, а освен това играчите на Хагоба Арасате играха и финал за Купата на Краля, където обаче отстъпиха от Реал Мадрид. Северняците сами си вдигнаха летвата високо и през настоящата кампания не трябва да я спускат по-надолу.

Прогноза: Селта Виго - Осасуна 1:1


Виляреал - Бетис
Дата: 13.08.2023 г.
Час: 20:30

Виляреал изпрати успешен последен сезон, в който отборът беше почти до самия край в битката за Топ 4. В крайна сметка, "жълтата подводница“ завърши на 5-то място и ще играе в групите на Лига Европа. През лятото отборът направи изходящи трансфери за над 100 млн. евро, като с тима се разделиха Джексън, Торес, Чуквуезе и Диа. Треньорът Кике Сетиен разполага с други класни играчи, така че да успее да задържи Виляреал в челните позиции.

Бетис започна последния сезон с големи амбиции, които в крайна сметка не се осъществиха заради непрестанните контузии, които преследваха селекцията на Мануел Пелегрини. Все пак, "вердибланкос“ не завършиха капо и успяха да се класират за участие в Лига Европа, завършвайки на 6-то място в подреждането. Сега целите пред севилци отново са отборът да е в челните места.

Прогноза: Виляреал - Бетис 2:2


Кадис - Алавес
Дата: 14.08.2023 г.
Час: 20:30

За втори последователен сезон Кадис се спаси от изпадане в последния кръг. Южняците завършиха последната кампания на 14-то място с 42 точки, което беше само на два пункта от първия от отборите под чертата, като интересното е, че отборът отбеляза само 30 гола в противниковите врати - колкото и последният Елче. Сега "лос амарийос“ ще започнат своя четвърти пореден сезон в Ла Лига, а целта отново е ясна - оцеляване.

Алавес бързо взе поправителния и се завърна обратно Примера след само един сезон в долната дивизия. Следва да се има предвид, че баските стигнаха до елита след уникална драма в баража за участие. Алавес завърши на 4-то място със 71 точки, на една от местата, даващи право на директна промоция. В баражите Алавес се наложи над Ейбар (2:0 и 1:1) и Леванте (0:0 и 1:0 след продължения и гол в 10-ата минута на добавеното време). Със сигурност през новия сезон акцентът за играчите на Луис Гарсия ще е оцеляването.

Прогноза: Кадис - Алавес 0:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
350