Марсилия се оплака от съдийските грешки


Н. Гавазов

  Марсилия се оплака от съдийските грешки

Няколко дни след поражението в мача от 34-ия кръг на френската Лига 1 с Ланс (1:2), пресслужбата на Марсилия публикува официално прессъобщение, в което се оплаква от "големия брой съдийски решения, взети срещу клуба през сезон 2022 г. /2023 г.“, както и некоректно съставения турнирен календар.

"Марсилия винаги се стреми да поддържа много конструктивен подход към ръководството на лигата и всички отбори във френския футбол. Сега обаче Марсилия е принудена да реагира, тъй като клубът е изправен пред много противоречиви решения, които вече оказаха голямо влияние върху хода на сезона.

Първо, Марсилия осъжда несправедливото отношение, свързано с липсата на еднаквост в прилагането на правилата за използване на VAR. Докато решението да се позволи на Алексис Санчес да играе след контакт със защитника на Ланс (34 кръг) бе разпознато от VAR като явна грешка, чистият удар от шиповете на играча на АС Монако в крака на Колашинац в наказателното поле не бе записано (кръг 20). Други съдийски решения също бяха изключително неблагоприятни за Марсилия, като например се отразиха на крайния резултат от мачовете с ПСЖ (11 кръг, ръка в наказателното поле) или Страсбург (27 кръг, изгонен Леонардо Балерди).

Второ, Марсилия отбелязва явни несъответствия в разработването на спортните календари за сезон 2022/2023. Марсилия многократно трябваше да играе мачове в петък, когато първенството бе подновено след международната пауза през септември и март, въпреки факта, че много от играчите на отбора бяха включени в националните си отбори. Марсилия пострада и от финала за Купата на Франция, който се проведе в средата на поредния кръг на първенството (33-ти кръг). Решаващите мачове в края на сезона в Лига 1 се играха само три дни след финала, като един от отборите, участващи във финала, игра със силно променен състав.

И накрая, Марсилия е изненадан от някои от решенията на дисциплинарната комисия на лигата. След използването на пиротехника от групи наши фенове една от трибуните на стадион "Велодром" бе затворена, но в съпоставим контекст същата мярка не бе приложена към Ланс миналата събота.

Като се има предвид въздействието на тези решения, Марсилия изисква по-голямо уважение към клуба и по-голяма последователност при вземането на бъдещи решения, за да се гарантира честността на състезанието, като се приеме, че този основен принцип все още е запазен", се казва в съобщение на пресслужбата на Марсилия.

Припомняме, Марсилия е трети в таблицата на Лига 1 със 70 точки от 34 мача.

  Сподели
324