Ясен е жребият на футболните турнири на Игрите 2024


Н. Гавазов

Ясен е жребият на футболните турнири на Игрите 2024

Ясен е жребият на футболните турнири при мъжете и жените на предстоящата Олимпиада през това лято, съобщиха организаторите на Париж 2024.

Общият брой на тимовете при мъжете е 16 или по четири състава в четири групи. По традиция домакините от Франция бяха пратени в група А, където са още САЩ, Нова Зеландия и бъдещият победител от плейофа между конфедерациите на Азия и Африка. В група В изтеглените участници са Аржентина, Мароко, Украйна и отбор от Азия, който ще стане ясен на по-късен етап. В група С ще има мачове между Испания, Египет, Доминиканска република и някой тим от Азия. В група D отидоха тимовете на Парагвай, Мали, Израел и на страна от Азия.

Броят на отборите при жените е 12, като те са разпределени по четири в три групи. Домакините от Франция и тук бяха поставени по традиция бяха пратени в група А, където ще бъдат в компанията на Колумбия, Канада и Нова Зеландия. В група В място намериха Германия, САЩ, Австралия и все още неизвестен участник от Африка - или Замбия, или Мароко. В група С ще премерят сили селекциите на Испания, Япония, Бразилия и африкански представител, който тепърва ще бъде определен измежду Нигерия или Южна Африка.

За плейофите при мъжете ще се класират първите два отбора от всяка група. На 1/4-финалите при жените ще играят първите два тима от трите групи, както и двата най-добри трети отбора. Футболният турнир при мъжете на тазгодишните Олимпийски игри започва на 24 юли, а при жените надпреварата стартира ден по-късно. Мъжкият финал ще се изиграе на 9 август, а дамският мач за златния медал е на следващия ден.

Двубоите и при двата пола ще се изиграят на стадиони в седем френски града - Париж, Нант, Бордо, Лион, Сент Етиен, Марсилия и Ница. Както е известно, почти всички играчи в мъжките състави трябва да са до 23 години, като всеки състав има право на три изключения, а при жените няма възрастови ограничения.

  Сподели
132