МОК: Русия се опитва да политизира спорта


Н. Гавазов

МОК: Русия се опитва да политизира спорта

Пресслужбата на Международния олимпийски комитет ( МОК ) в изявление обвини Русия в политизиране на спорта чрез организирането на Игрите на приятелството.

"Руското правителство започна много интензивна дипломатическа офанзива, като изпрати правителствени делегации и посланици, както и представители на министерства и други държавни органи, за да се обърнат към правителствата по света. За да направят чисто политическата си мотивация още по-очевидна, те умишлено заобикалят спортните организации в целевите си страни. Това е грубо нарушение на Олимпийската харта и в същото време различни резолюции на ООН.

Това е циничен опит на Русия да политизира спорта. Комисията на спортистите на МОК , която представлява всички олимпийски спортисти по света, е категорично против използването на спортисти за политическа пропаганда. Комисията вижда риска спортистите да бъдат принудени от своите правителства да участват в такова напълно политизирано спортно събитие, което ще бъде използвано като част от политическа пропагандна кампания“, се казва в изявление на МОК, публикувано на уебсайта на МОК .

Напомняме, че на 24 февруари 2022 година нацистка Русия нападна Украйна по заповед на военния престъпник и масов убиец Владимир Путин. След това страната – агресор бе подложена на безпрецедентни санкции, включително и изключване от световния спорт.

  Сподели
99