МОК призова за бойкот на Игрите на приятелството


Н. Гавазов

МОК призова за бойкот на Игрите на приятелството

Международният олимпийски комитет ( МОК ) призова спортистите и правителствата да откажат участие в Игрите на приятелството в Русия. Организацията смята, че Русия нарушава Олимпийската харта, съответните резолюции на Организацията на обединените нации (ООН) и проявява неуважение към спортистите и почтеността на спортните състезания.

"Олимпийското движение категорично осъжда всякакви инициативи за политизиране на спорта, по-специално организирането от руското правителство на напълно политизирани спортни събития. МОК призовава всички заинтересовани страни от олимпийското движение и всички правителства да откажат и подкрепят каквото и да е участие във всяка инициатива, насочена към пълното политизиране на международния спорт“, се казва в официалния уебсайт на МОК .

По-рано Томас Бах заяви, че Израел не е нарушил Олимпийската харта и затова НОК на страната не е отстранен от Олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Президентът на МОК каза още, че спортистите не могат да бъдат държани отговорни за действията на своето правителство.

Напомняме, че на 24 февруари 2022 година нацистка Русия нападна Украйна по заповед на военния престъпник и масов убиец Владимир Путин. След това страната – агресор бе подложена на безпрецедентни санкции, включително и изключване от световния спорт.

  Сподели
104