Евертън е изправен пред ново отнемане на точки


Н. Гавазов

Евертън е изправен пред ново отнемане на точки

Евертън и Нотингам Форест ще бъдат отнесени до независима комисия за нарушения на разпоредбите за доходност и устойчивост (PSR) на Висшата лига.

Съгласно настоящите правила за PSR на лигата, на клубовете е разрешено да загубят максимум 105 милиона паунда или по 35 милиона паунда за период от три години.

Наред с Манчестър Сити , Евертън е един от само двата отбора, които преди това са нарушавали финансовите разпоредби на Висшата лига.

Докато "гражданите" в момента спорят по своя случай, Евертън вече получи приспадане от 10 точки този сезон за отделно нарушение, свързано с кампания 2021-22.

"Карамелите" в момента обжалват това значително приспадане, което бе най-голямата спортна санкция, наложена в историята на Висшата лига.

Говорейки след нулевото равенство с Астън Вила в неделя, мениджърът на Евертън Шон Дайк призна, че не знае дали клубът ще се сблъска с ново обвинение.

"Не знаеш, докато не разбереш“, съобщи Дайк пред репортери. "Последният път новината дойде неочаквано. Ще обясня по-подробно, ако и когато новината стане известна".

Според The ​​Athletic,  Евертън и Форест ще бъдат уведомени в понеделник, че са обвинени в нарушаване на правилата за печалба и устойчивост.

Двата клуба изглежда са нарушили правилата, след като всичките 20 клуба от Висшата лига подадоха сметките си за сезон 2022-23 до 31 декември.

Сега Евертън и Форест ще бъдат отнесени до независима комисия, където може да бъдат ударени с глоба или отнемане на точки.

Според новите насоки клубовете, за които се установи, че нарушават правилата, ще бъдат наказвани в рамките на същия сезон.

Докладът твърди, че двата отбора се готвят да се борят по своя случай и ще имат право да обжалват всякакви обвинения.

Докато на Евертън е позволено да загуби до 105 милиона паунда, лимитът на Форест е 61 милиона паунда, тъй като клубът прекара два от предишните си завършени сезони в Чемпиъншип.

В момента Евертън е на 17-о място и е на една точка от зоната на отпадане, докато Форест е с три точки по-добре на 15-а позиция.

  Сподели
258