Хокеист: Искаха да скъсам украинския си паспорт


Н. Гавазов

Хокеист: Искаха да скъсам украинския си паспорт

27-годишният нападател на Кременчуг Виталий Лялка разказа как му е бил предложен договор с клуб от КХЛ в замяна на приемане на руско гражданство. През 2014–2016 г. Лялка игра за Кристал (Бердск) и Сокол (Красноярск).

"Бях на 18 години. Вече видях руския си паспорт на масата, но не дадох съгласие. Това бе банална тренировка. Пред нея отивам при треньорите и виждам, че има паспорт и петгодишен договор за отбора на КХЛ. Това е доста нормален договор.

Казаха ми: "Това може да е твоят договор, но трябва да вземеш този паспорт".  Изобщо не бях готов за това. Но имаше още един нюанс - трябваше да имам само руско гражданство и да скъсам украинския си паспорт. Казвам: "Не, момчета. Това няма да се случи". Тук историята свърши.

Вече се уплаших какво ще се случи сега. Честно казано, на 18 разбираш [нещо], но не напълно. Не разбирах напълно какво става, какво искат от мен и защо трябваше да късам паспорта си. Това вече е много тревожно. Слава богу, че веднага се отказах да взема руски паспорт и с това всичко приключи. Да, не играх в КХЛ, но днес не съжалявам“, заяви Лялка в YouTube канала на SportArena.

  Сподели
196