Експерт обясни повратния момент в кариерата на Джокович


Н. Гавазов

Експерт обясни повратния момент в кариерата на Джокович

Известният тенис експерт и колумнист на Tennis Channel Гил Грос анализира кариерата на сръбския тенисист Новак Джокович и обясни кой е повратният момент в неговата кариера. Според Грос победите над Роджър Федерер във финалите на Уимбълдън през 2014 и 2019 г. са били ключови за бъдещата доминация на сърбина.

"Мога да кажа, че през 2014 г. качеството на тениса бе по-добро. Мисля, че този мач не получава достатъчно внимание, въпреки че бе повратна точка за Джокович. От този момент нататък Новак игра брилянтно на големи финали, по-добре от всеки преди, но до онзи ден братното. Преди този мач Новак бе загубил много финали. Мисля, че Борис Бекер бе с него тогава и победата над Федерер в пет сета във финала на Уимбълдън изглежда му даде увереността, че може да продължи да печели големи финали.

Пет години по-късно се състоя още един легендарен финал. Има причина финалът на Уимбълдън през 2019 г. да остави дори по-голяма следа от финала през 2014 г. Новак не изоставаше много от Федерер през 2019 г. и се смяташе, че този мач ще даде окончателния отговор кой в ​​крайна сметка ще спечели повече Шлемове. Това чувство доминираше в този момент. Ами ако Джокович не беше спечелил тогава? Никога няма да разберем за това. Така беше и тогава, а публиката имаше усещането, че това може да е последният шанс за Федерер.

Винаги е имало романтика между Федерер и Уимбълдън. Знаем каква беше публиката тогава, но начинът, по който Джокович реагира на това, бе наистина запомнящ се. Особено по време на лудия пети сет. Затова мачът от 2019 г. остави още по-голяма следа от финала от 2014 г. Може би качеството на мача от 2014 г. беше по-високо, но все пак смятам, че мачът от 2019 г. беше по-добър и по-епичен от гледна точка на феновете“, заяви Грос.

  Сподели
205