Увеличиха с ден продължителността на Australian Оpen


Н. Гавазов

Увеличиха с ден продължителността на Australian Оpen

Следващото издание на Откритото първенство на Австралия по тенис за първи път в историята ще започне в неделя и ще продължи 15 дни, съобщиха световните агенции.

Идеята с добавянето на допълнителен ден към надпреварата от 2024 година е скъсяването на вечерната сесия и намаляването на късно завършващите мачове, които в чести случаи се проточват до малките часове след полунощ. Промяната в първия за годината турнир от Големия шлем идва, след като на тазгодишното Открито първенство на Австралия двубоят от втория кръг между британеца Анди Мъри и представителя на домакините Танаси Кокинакис завърши след 4 часа сутринта.

Директорът на турнира от Големия шлем в Мелбърн Крейг Тайли обясни, че след промяната срещите от първия кръг ще се играят в три дни вместо в два, както беше досега.

Датите за надпреварата за 2024 година са от 14 до 28 януари. Така Откритото първенство на Австралия става второто от Шлема след "Ролан Гарос", което ще продължава 15 дни. Другите два мейджъра - "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ, остават в рамките на две седмици.

"Изслушахме внимателно отзивите от играчите и от феновете и се радвам, че стигнахме до това решение, което ще даде възможност за намаляване на броя на късно завършващите мачове", заяви Тайли.

Промяната ще бъде и от финансова полза за Откритото първенство на Австралия, тъй като броя на сесиите ще бъде увеличен от 47 на 52, което ще добави допълнителни приходи от продажбата на билети.

Отбелязва се, че останалата част от пакета нововъведения за Australian Open 2024 ще бъде обявена на 12 октомври, когато билетите за турнира ще бъдат пуснати в продажба.

  Сподели
164