Усик нокаутира Дюбоа и защити поясите си


Н. Гавазов

Усик нокаутира Дюбоа и защити поясите си

Украинският боксьор Александър Усик защити за втори път титлата на обединен световен шампион по бокс в тежка категория, като нокаутира британеца Даниел Дюбоа.

Още в първия рунд Дюбоа пропусна удар отдясно на Усик, който се превърна в основния акцент в първите три минути на битката.

Още един удар от Усик намери съперника във втория рунд. Украинецът се размина с удар в бедрото, което бе сигнализирано от рефера.

Инициативата в дъждовния Вроцлав остана за Александър, който реализира предимството си пред противника в скоростта.

Битката бе прекратена в петия рунд поради удар на Дюбоа към украинеца под пояса, записан от съдията. Възстановяването на Усик продължи няколко минути, след което битката продължи и преди края на рунда украинецът нанесе един от най-мощните удари за вечерта.

Седмият рунд завърши с поредица от удари на Усик, които за кратък период от време притиснаха британеца към въжетата.

В последните секунди на осмия рунд Дюбоа изпадна в нокдаун за първи път. След комбинация от удари на украинеца кандидатът коленичи и успя да се изправи, след което гонгът раздели съперниците.

Точката в двубоя беше поставена от нокдаун на Дюбоа в деветия рунд след силен удар на украинеца с дясната ръка. Съдията сигнализира за нокаут в полза на украинеца.

Припомняме, че 36-годишният Усик притежава титли в тежка категория от 2021 г., когато за първи път победи Антъни Джошуа с единодушно съдийско решение. Оттогава украинецът победи британеца в реванш и запази коланите на WBA, WBO, IBF, IBO и The Ring.

Дюбоа също се приближи до битката в статута на "обикновен" шампион на WBA. След единственото поражение в кариерата си - нокаут от Джоузеф Джойс през 2020 г. - 25-годишният англичанин има серия от четири поредни победи.

И петте пояса на Усик бяха заложени на карта във Вроцлав, Полша, включително три големи титли (WBA, WBO, IBF) в тежка категория.