Юношите ни са втори в Европа по волейбол


Н. Гавазов

Юношите ни са втори в Европа по волейбол

България заслужи сребърните медали от Европейското първенство за мъже под 17 години. Изключителното представяне на тима ни на шампионата в Подгорица (Черна гора) завърши с достоен финал срещу волейболна сила в лицето на Италия. Нашите момчета отстъпиха в мъжки мач с 1:3 (23-25, 19-25, 25-20, 20-25). До тази среща записахме 8 поредни победи и загубихме само един гейм! Това е и втори медал през лятото за тази селекция, след като по-рано тя ликува със златото от Балканското първенство.

Сериозно българско присъствие имаше на трибуните в зала "Верде". Момчетата на Десислава Величкова бяха подкрепяни с много трибагреници, както и скандирания "Българи-юнаци!" и "Сърце, душа за България".

Треньорският ни щаб заложи на традиционния си стартов състав и във финалната битка: Петьо Иванов, Николай Николаев, Жасмин Величков, Иван Узунов, Кристиян Иванов, Константин Манолев и либеро Димитър Добрев.

Италия влезе по-добре в срещата и след серия от 4 поредни точки поведе с 5-1. Тук обаче капитанът на "трикольорите" Петьо Иванов отново показа водещата си лидерска роля. След серия и отлична игра на негов начален удар стигнахме до обрат (7-6). Италианският щаб взе таймаут, но и след него преднината ни продължи да се трупа (11-7). "Скуадра" настрои играта си и успя да изравни (17-17). Интригата се запази до 22-22, когато късметът ни изневери. Първо неволно закачена топка доведе до обрат в полза на италианците, а след това, въпреки самоотвержената ни игра в защита, съперникът записа точка за крайното 23:25.

Вторият гейм започна с точка на наша блокада, но след това сбъркахме на сервис. Мачът тръгна точка за точка. При 9-9 тимът ни имаше претенции, че топката, изпратена от Италия в нашето поле, е излязла в аут, за което имаше и видима следа на пода. Повторението на прякото излъчване също показа, че действително тя не е в очертанията на терена, но съдията не зачете оспорването и отсъди точка за Италия. След тази ситуацията се получи срив в нашите редици и допуснахме серия от 8 точки срещу само 1 за нас. В тази част началният удар на италианците се подобри, те играеха добре и на посрещане, докато ние започнахме да допускаме лесни грешки. Закономерно това доведе до 19-25 и 0:2 в полза на Италия.

Идентично вървеше и третата част – с равенство до 8-8. Изпитвахме затруднения на посрещане и в защита, което позволи на Италия да се откъсне с малко. Момчетата ни обаче не се предадоха и изравниха (17-17). Играта ни на блок отново се подобри значително и това веднага даде резултат. Точка на Петьо Иванов донесе обрат (18-17), а съперникът взе таймаут. Настроението в редиците ни се завърна, като Величков направи преднината ни 5 точки (23-18), което бе първа подобна разлика в гейма, но тя ни позволи и да намалим в геймовете след 25-20.

Подобаващо за финал бе и началото на четвъртия гейм, в който видяхме много оспорвани моменти на терена. Италия обаче показа по-добра игра, повече стабилност в ключовите моменти и заслужено водеше. В тази, оказала се последна част от финала, имахме няколко оспорвания срещу съдийски отсъждания, но главният рефер бе непоколебим. "Скуадра" бе перфектна в защита и спасяваше много опасни топки. Това доведе и до крайният успех след 20-25.

Константин Манолев отбеляза 16 точки, а Петьо Иванов – 14 точки, по 6 добавиха Николай Николаев и Кристиян Иванов.

Носители на сребърни медали от Подгорица са Петьо Иванов, Николай Николаев, Жасмин Величков, Димитър Добрев, Даниел Тихолов, Деян Маринов, Иван Узунов, Росен Виденов, Никола Константинов, Кристиян Иванов, Константин Манолев, Виктор Младенов, Кристиян Илиев, Еван Георгиев.

Отборът на България се прибира в понеделник, 31 юли.

  Сподели
164