Верстапен спечели Голямата награда на Белгия


Н. Гавазов

  Верстапен спечели Голямата награда на Белгия

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Белгия и постигна десетата си победа в 12 старта от началото на сезона.

На пистата "Спа-Франкоршан" двукратният световен шампион потегли от шеста позиция на стартовата решетка, но успя да поведе колоната в 17-ата обиколка и до края не изтърва лидерската позиция.

Втори завърши съотборникът му Серхио Перес, а зад мексиканеца остана пилотът на Ферари Шарл Льоклер.

Още на старта британецът Люис Хамилтън (Мерцедес), испанецът Карлос Сайнс-младши (Ферари) и австралиецът Оскар Пиастри (МакЛарън), които тръгнаха от трета, четвърта и пета позиция съответно, се събраха при подхода към първия завой. Пиастри удари стената и още преди края на първата обиколка отпадна. Малко по-късно Сайнс също приключи участието си в състезание и единствено Хамилтън остана на пистата, като в крайна сметка завърши четвърти.

Място в шестицата намериха още испанският ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин, както и британецът Джордж Ръсел с Мерцедес.

Точката за най-бърза обиколка отиде при Хамилтън - 1:47.305 минути.

За пилотите във Формула 1 предстои триседмичната лятна пауза, а сезонът се възобновява с Гран при на Нидерландия на 27 август.

  Сподели
104