Отмениха дисквалификацията на Харлан


Н. Гавазов

Отмениха дисквалификацията на Харлан

Изпълнителният комитет на Международната федерация по фехтовка (FIE) отмени дисквалификацията на Олга Харлан на Световното първенство в Милано.

Това съобщава La Repubblica. Според източника FIE по този начин е отговорила на призива на МОК.

Харлан имаше право да не се ръкува със Смирнова, съгласно действащия на турнира COVID протокол. Източникът твърди, че Федерацията е приела жеста на Харлан със сабята в края на битката като поздрав.

Украинката ще може да участва в отборния турнир, който ще се проведе на 29 юли. Отбори от страните-агресори Русия и Беларус не се допускат до турнира.

Напомняме, че вчера, 27 юли, по време на индивидуалното състезание на сабя за жени украинката Олга Харлан честно и убедително спечели битката си срещу Анна Смирнова (15:7). Но Олга бе дисквалифицирана след провокацията на рускинята, която близо час остана на пътеката в очакване да получи ръкостискане.

Най-циничното е, че е съществувала договорка между украинката и Международната федерация по фехтовкам на която е било договорено отсъствието на ръкостискане.

Специалисти напомниха, че между арабски и израелски фехтовачи няма ръкостискане, а то е заменено само с допиране на шпагите - каквото се опита да направи Харлан.

  Сподели
146