Валверду - ключът към успехите на Гришо


Н. Гавазов

Валверду - ключът към успехите на Гришо

Официалният фен-сайт на Григор Димитров grigordimitrov-bg.com. публикува превод на статия от официалния сайт на АТР World Tour, в която се прави интересен и подробен анализ на ролята на треньора Даниел Валверду в успехите на българина.

След като спечели престижната титла на заключителния турнир "Nitto ATP Finals", Григор Димитров се насочи към трибуните и поздрави Даниел Валверду - неговият треньор от средата на 2016-а година насам и човекът, който впрегна потенциала на българина и го изведе до най-успешния сезон в неговата кариера.

Никой не се е съмнявал в таланта на Димитров, който бе известен по целия свят със своите атрактивни отигравания и умения. Но преди той и Валверду да започнат съвместната си работа през изминалия сезон, пред Григор имаше прекалено много опции и дори самият той признава, че не е бил сигурен как да подходи към играта си.

Валверду обаче успя да опрости играта на българина и му помогна да направи най-добрия си сезон до момента. Димитров ще завърши годината под №3 в световната ранглиста, след като успя да спечели цели четири титли през сезона - в Бризбън, София, Синсинати и Финалите на АТР в Лондон.

"С Дани се разбираме много добре. Гледаме на тениса по един и същ начин. И двамата оценяваме начина, по който тази година се разви за нас", сподели Димитров, който на финала в Лондон успя да се пребори с напрежението и в крайна сметка надигра Давид Гофен със 7-5 4-6 6-3.

"Димитров успя да се пребори с нервите, особено на финала, и намери пътя към победата. Когато Григор е в зоната, той играе на изключително високо ниво, но ние работим усърдно, за да може да побеждава и в дните, когато не всичко се получава. След година и половина на съвместна работа, Григор продължава да бъде отворен откъм нови идеи, както беше и в първия ни ден заедно. За мен е важно да му казвам защо правим нещата по определен начин, защо сме на тренировъчните кортове в продължение на осем часа дневно. Отделям силно внимание върху постигането на краткосрочните цели и анализи на представянето му след турнирите", добави Валверду.

Друг аспект от играта на Димитров, върху който венецуелският специалист обръща сериозно внимание е подходът му към мачовете и играта като цяло. Григор е по-емоционален, докато Валверду е по-прагматичен. Целта е да намерят печелившата формула, комбинираща емоционалността на българина с практичния подход на Валверду.

"Тенисът е стил на живот. Какъвто човек си извън корта, такъв трябва да бъдеш и в критичните ситуации на корта. Играчът, който наблюдаваш при резултат 6-3 2-0, може да реагира различно при 5-5 40-40. По време на критичните моменти играчът може да бъде разколебан и изплашен. Човекът, който се справя най-добре с трудностите, е този, който е свикнал и притежава манталитета да се чувства комфортно под напрежение", продължава Дани.

Философията на Валверду е ясна - да бъдеш уравновесен на корта, извън него, когато водиш в резултата или в решителните моменти от двубоя. Дани се опитва да намали до минимум нещата, които могат да доведат до загуба на концентрация, а също така се грижи за приятелските отношения в отбора чрез различни групови забавления.

"Що се отнася до нашия екип, всички сме на мнението, че основният кръг от хора трябва да бъде възможно най-малък. Искаме да останем фокусирани върху това, което е важно за нас и да избегнем ненужните разсейвания. Разбира се, забавляваме се извън корта, но го правим като екип. Опитваме се да създадем добра атмосфера около Григор, като в същото време пазим дистанция от хората и нещата, които могат да го отклонят от нашите цели. Ако искаш да играеш добре, не можеш да си позволиш главата ти да бъде някъде другаде. Но с добрите резултати е по-лесно да останеш фокусиран върху играта. Григор винаги е бил топ играч, но тенисът не се върти единствено около добрите резултати в турнирите. Отдадеността, тренировките и стимулът да продължаваш да подобряваш играта си - всичко това трябва да бъде налице, и именно това се случи с Григор", добави Валверду, след което призна, че българинът е надскочил неговите очаквания в Лондон.

"Това бе много емоционална победа. Димитров винаги си поставя високи цели. Може би ние като отбор пристигнахме в Лондон с надеждата за добро представяне, но той имаше по-сериозни очаквания", продължи Дани, а след това се върна и към началото на сезона, когато Григор отстъпи на Надал в епичен петсетов сблъсък на полуфиналите в Мелбърн.

"Загуба като тази, която Григор претърпя срещу Надал в Австралия, може да се отрази зле на играча. Григор все още го боли от това поражение, тъй като бе толкова близо до първия си финал от Големия шлем. Тогава той играеше най-добрия си тенис и въпреки това не успя, но превърнахме загубата в нещо позитивно. Тя му помогна по време на големите мачове през годината, видяхме го и в Лондон. Григор започна турнира под сериозно напрежение, но все пак успя да се справи с нервите си."

Въпреки тежката загуба в Австралия, през лятото Димитров прекара седмица в академията на испанеца в Майорка, където двата се подготвяха за предстоящите турнири на твърди кортове. Валверду се е надявал, че българинът ще успее да научи някои неща от Матадора, които след това да му помогнат на корта. Според Дани, планът е проработил, а само няколко седмици по-късно Григор спечели първата си "Мастърс" титла в Синсинати.

"Григор имаше възможността да види как Рафа се държи на и извън корта. В добри отношения съм с Надал и предположих, че професионализмът и поведението му ще повлияят добре на Григор. Той видя Надал не само като играч, но и като човек, както и формулата за неговите успехи през последните 15 години."

Сезон 2017 вече е в историята, а Димитров и неговият екип са готови за предстоящите предизвикателства през 2018-а. Валверду признава, че българинът ще трябва да продължи да се труди здраво, ако иска да продължи похода си към върха.

"Ще трябва да работим здраво, за да продължим да се развиваме и да се състезаваме на най-високо ниво, като в същото време да запазим високата позиция в ранглистата. Конкуренцията през 2018-а ще бъде по-голяма. Много от топ тенисистите ще се завърнат отново след контуии. За наше щастие, удовлетвореността няма да бъде проблем за Григор, тъй като му харесва да побеждава. Да тренира здраво извън корта, да се състезава на него и да пожъне наградите от своя труд - това са нещата, които ще го държат гладен за повече успехи", завърши Валверду.

 

  Сподели
128