Федерер триумфира на Уимбълдън


Н. Гавазов

Федерер триумфира на Уимбълдън

Роджър Федерер стана първият тенисист с осем титли на Уимбълдън при мъжете в 140-годишната история на турнира, след като победи във финала с 6:3, 6:1, 6:4 №7 в схемата Марин Чилич. По този начин Федерер, който е на 35 години и 342 дни, изпревари във вечната класация Пийт Сампрас и Уилям Рейншоу, които имат по седем отличия в Лондон. Титлата за Федерер е и под №19 в Големия шлем, където е едноличен рекордьор. Интересното е, че първият триумф на швейцареца датира от преди 14 години над Марк Филипусис отново на Уимбълдън. За Федерер това е първи трофей от любимия му турнир в британската столица, от 2012-а.

Още по-впечатляващото е, че Федерер стигна до големия успех без загубен сет. По пътя към финала той победи Александър Долгополов, Душан Лайович, Миша Зверев, Григор Димитров, Милош Раонич и Томаш Бердих.

"Чувствам се страхотно, държа трофея в ръцете си без да загубя нито сет. Миналата година си мислех, че никога няма да мога да се върна на това ниво, но се радвам, че не се отказах, че не спрях да вярвам. Да съм тук е специално за мен - празник на тениса", заяви Федерер.

 

  Сподели
360