Вердер отстрани Самподория след много драма и продължения, Брага хвърли бомбата срещу Севиля


А. Павлов

Вердер отстрани Самподория след много драма и продължения, Брага хвърли бомбата срещу Севиля

Вердер отстрани Самподория след поражение с 3:2 и с общ резултат 5:4 в своя полза се класира за групите на Шампионската лига. В много хубав двубой бременчани бяха на косъм от отпадане, но влезлият като резерва Маркус Розенберг спаси своите с гола за 3:1 в 92-ата минута. Клаудио Писаро добави второто попадение, което осигури влизането на Вердер в груповата фаза на най-реномирания клубен турнир в света. Точни за дорианците бяха Джампаоло Пацини в 8-ата и 13-ата минути и Антонио Касано, покачил на 3:0 в 85-ата минута. Брага пък хвърли бомбата, изхвърляйки Севиля от надпреварата след втора победа над испанците, този път с 3:4.

Иначе двубоят на "Стадио Комунале Луиджи Ферарис" започна с леко преимущество на Сампдория. Възпитаниците на Доменико Ди Карло поеха настървено по пътя към класиране за групите на Шампионската лига.

Така след само осем минути футбол на "Мараси" десятката на Самп Джампаоло Пацини вкара с глава за 1:0 след хубаво центриране на Касано. При ситуацията за гола нападателят на италианците надскочи левия бек на зелено-белите Петри Пасанен.

Проблемите в дефанзивния вал за гостите не свършиха. Пет минути след първото попадение в двубоя Клеменс Фритц изпусна Пацини и италианецът заби зрелищен гол във вратата на Вийзе. Мариус Станкевичус даде асистенцията за второто попадение на острието в мача.

Не беше изминал и четвърт час от началото на срещата, а домакините вече водеха с 2:0. Нещата за немците дотук се развиваха по много неприятен начин.

Нямаше и помен от качествените, скоростни акции на бременчани. Просто липсваше редът в играта на Вердер.

Към средата на полувремето хората на Шааф се посъвзеха леко от шока, но атаките им не бяха достатъчно остри.

Домакините обаче бяха на гребена на вълната и бяха близо до това да направят резултата класически. Първо Касано в 22-ата минута, а след това и Пацини на два пъти в 30-ата и 39-ата минути не успяха да пронижат съперниковата врата.

В крайна сметка двата тима се запътиха към съблекалните при резултат 2:0 в полза на Самп. Предстоеше крайно интересна втора част и може би развръзката на дуела.

Със старта на вторите 45 минути Вердер лека-полека подобряваше играта си, като търсеше така ценния гол. В 47-ата минута Писаро стреля с глава. Джанлука Курчи спаси с лекота удара на перуанеца.

От друга страна, италианците също не забравяха да атакуват и отново можеха да повишат на 3:0. Определено нападенията на Сампдория бяха по-качествени и по-опасни от тези на зелено-белите.

Все пак Пер Мертезакер при малко повече късмет можеше да намали на 2:1 в 67-ата минута. Бранителят стреля с глава, като ударът му премина малко покрай левия страничен стълб.

Впоследствие Филип Баргфреде се пробва два пъти да преодолее Курчи, ала и след тези два опита резултатът остана непроменен.

Домакините обаче не прощаваха. Антонио Касано вкара третия гол в мача за дорианците след филигранно отиграване с пета в 85-ата минута. Даниеле Манини пусна головия пас за 28-годишния италиански национал.

Наближаваше краят на мача и не се виждаше как подопечните на Томас Шааф ще съумеят да отбележат гол и да пратят двубоя в продължения. Точно тогава обаче появилият се като смяна Маркус Розенберг вкара изключително майсторски гол за радост на Вердер в 92-ата минута.

До края на петте добавени минути не паднаха още попадения. Задаваха се продължения.

Голът на Розенберг окрили немците и подкоси краката на италианците. Зелено-белите влязоха много надъхано в първото продължение. След страхотен рейд по левия фланг Марко Марин стреля мощно с десния крак и разтресе горната греда в 91-ата минута. Червената лампичка за Сампдория светна.

Девет минути след топовния шут на Марин Клаудио Писаро, изведен по блестящ начин именно от нисичкия футболист, отправи кинжален удар, който стражът на генуезците не успя да отрази - 3:2.

Краят на първото продължение дойде при този резултат. Оставаха още минимум 15 минути.

По време на второто продължение гостите бяха пълни господари на терена. Момчетата на Шааф имаха психологическо предимство, а и не само това - бяха по-свежият състав на зеления килим.

В следствие на което бременчани се справиха с мисията си и след истинска драма и страхотен футбол в Генуа се класираха за групите на Шампионската лига. Сампдория пък може да бъде горда от своето представяне и да се постарае максимално в Серия A, за да я гледаме и догодина в същия турнир.

В друга от днешните срещи от плейофния кръг на Шампионската лига Брага сътвори истинска сензация, изхвърляйки Севиля от надпреварата. След успех в първия мач с 1:0 във втория португалците надделяха над испанците след голова фиеста - 3:4.

Андерлехт и Партизан също поднесоха интригуващ продукт. Чрез изпълнение на дузпи (2:2 след продължения) сърбите се наложиха с 2:3 и така те ще участват в груповата фаза на Шампионската лига.

Базел победи за втори път Шериф (0:3). Швейцарците попаднаха сред 32-та елитни отбора на Стария континент след успех над молдовците с общ резултат 4:0.

Апоел Тел Авив също ще бъде сред тях след реми на своя земя срещу австрийския първенец Ред Бул Залцбург. В първия двубой израелците излъгаха австрийците с 2:3.

  Сподели
134