Колина: ВАР е перфектен


Н. Гавазов

Колина: ВАР е перфектен

Главата на съдийския комитет към ФИФА Пиерлуиджи Колина разговаря с журналисти относно системата за видеоповторения във футбола (VAR), която бе въведена по време на финалите на Мондиал 2018. Напомняме, че VAR за първи път се използва на толкова голям турнир като Световно първенство и към момента се възприема противоречиво от футболната общественост и положително от футболните чиновници.

"Винаги сме обяснявали, че VAR не е съвършена система, но 99.3 процента от решенията й са правилни и мисля, че ще се съгласите, че това е много близо до идеалното. Единственото, което ни безпокои е времето, което се губи, за да се гледат спорните ситуации", заяви Колина.

Италианецът коментира и изтеклата информация за съдържанието на разговора между съдиите в мача между Иран и Португалия, в който видеоасистентът Масимилиано Ирати поиска от главния съдия Енрике Касерас да изгони нападателя Кристиано Роналдо за удара му с лакът в лицето на защитника от  противниковия отбор Мортез Пурлиганджи. Съгласно правилата на ФИФА, това нарушение на португалеца е директен червен картон, още повече, че той блъскаше съперника преди това.

"Може би в скоро време зрителите ще могат по време на директна транслация да слушат разговорите между главния съдия и стаята с видеоасистентите. Засега е рано да се говори за това, ние едва се научихме да ходим, все още не можем да тичаме. Но това е интересно и то ще се обсъжда в бъдеще", добави чиновникът.

Пиерлуджи коментира и многото дузпи на турнира.

"Броят на дузпите е голям, но само седем от тях са отсъдени с помощта на системата. Така че този голям брой не е свързан със системата", уточни Колина, който съобщи, че са проверени 335 ситуации, включително всички голове, което е средно 6.9 на мач.

"Съдията винаги е бос на терена. Ние помолихме арбитрите да използват системата, но повярвайте ми, не им е лесно. Ако вие 20 години сте свикнали да взимате решенията сами, то е много сложно да се промените изведнъж. Благодарен съм на всички опитни рефери, които успяха да приемат този подход. Дали ще има повторения по искане на отборите? Вижте, никога не казвам никога. Имаме нови идеи, виждания и предложения, всичко ще бъде проверено", каза още Колина.

  Сподели
389