Назад към Викторианската епоха


Н. Гавазов

Назад към Викторианската епоха

Снощи Футболната асоциация на Англия (ФА) обяви новината, която всички очакваха от няколко дни - Сам Алърдайс оглави националния отбор на Англия. Впрочем, 61-годишният специалист не бе смятан за фаворит за поста, когато футболните чиновници започнаха да търсят заместник на Рой Ходжсън. Според източници, близки до ФА, главната цел на босовете е била Арсен Венгер, като за това намекна и изпълнителният директор Мартин Глен в свое интервю за Sky Sports.

Французинът обаче има още година до края на договора си с Арсенал и ясно даде да се разбере, че възнамерява да го изпълни (а може и да го продължи). След това се появи вариант с временен наставник, който да е способен с минимални загуби да премине първия етап от квалификациите за Мондиал 2018, като при евентуален провал ще бъде вкарана тежката артилерия.

Провалът на националния отбор на Англия на Евро 2016 в известна степен върза ръцете на чиновниците, защото основната критика за представянето във Франция бе насочена не срещу играчите, а към Рой Ходжсън. Поради това изборът на нов наставник стана за ФА задача с много голяма отговорност и измести варианта с "кризисния треньор" Гарет Саутгейт на заден план.

Постепенно отпаднаха и имената на Роберто Мартинес, Лоран Блан, Гари Невил, Юрген Клинсман и Еди Хау, а Алън Пардю се самоотстранни. Паралелно с това на преден план изплува името на Сам Алърдайс, който можеше да оглави националния отбор преди десет години. Тогава в последния момент натежа мнението на Дейвид Бекъм, който заяви, че новият треньор трябва да е водил отбор в Шампионска лига и изборът падна на Стив Макларън и всички помним как завърши всичко това.

Сега "Големия Сам" от самото начало получи неочаквана подкрепа - като се започне от своя приятел Сър Алекс и се стигне до Жозе Моуриньо, който по-рано обвини специалиста, че отборите му играят старомоден футбол. В крайна сметка Мартин Глен, техническият директор на ФА Дан Ашфорд и виепрезидентът Дейвид Хил избраха Алърдайс за наставник на "Трите лъва". Последното събеседване с Биг Сам се проведе вчера по обед в дома на бившия функционер на Манчестър Юнайтед и късно снощи Англия вече има своя нов треньор.

Трябва да кажем, че той получава много добро наследство от Рой Ходжсън - англичаните със своята средна възраст от 25.3 години бяха най-младият отбор на Евро 2016. Освен това "Трите лъва" разполагат с една камара невероятно перспективни млади играчи, които при правилна работа, възпитание и управление, спокойно могат да донесат повече радост на своите фенове.

В същото време почитателите на "Трите лъва" трябва да се готвят за това, че любимците им няма да залагат на зрелищността. Философията на Алърдайс е много проста: ако запазиш суха вратата си, то за победата няма нужда да вкарваш много голове. Сам често бе критикуван през годините за маниера си на игра, но и не бива да пропускаме факта, че в неговата кариера няма откровени провали.

Последният пример е със Съндърланд, който той прие през миналата есен като последен в класирането и без нито една победа, но успя да поправи положението и да запази елитния статут на "черните котки". Именно Алърдайс заложи фундамента на сегашния Уест Хем, с който Славен Билич вдигна толкова много шум.

Ярките успехи на Биг Сам начело на средняци и аутсайдери са свързани с неговия афинитет по отношение на детайлите. Специалистът отделя голямо внимание на тактическите аспекти, а също така на психологията. Точно това е едно от нещата, които липсваха във Франция - феновете не видяха отбор, а само надути звезди. Вие представяте ли си, че Рой Ходжсън е в състояние да повиши глас в съблекалнята? Алърдайс обаче може да го направи още край тъч линията и то така, че набеденият играч да загуби желание да се прибере в съблекалнята.

А относно футболът от Викторианската епоха, Португалия е пример за това как се побеждава с игра дори от преди тази епоха. В крайна сметка, кой съди победителите?

 

  Сподели
397