Защо Роналдо не трябваше да се забърква във френската авантюра


Н. Гавазов

Защо Роналдо не трябваше да се забърква във френската авантюра

Тази вечер Португалия ще започне кампанията си в главния континентален турнир и мнозина почитатели на нападателя Кристиано Роналдо виждат поредната възможност за звездата на Реал Мадрид да демонстрира не само своята класа, но и най-после да направи нещо значимо на национално ниво, което би му позволило да застане на пиедестала до най-големите в най-великия спорт на планетата.

FUTBOL TV много внимателно претегля плюсовете и минусите от предстоящата френска авантюра на Роналдо и открива четири причини, които показват, че славата от Евро 2016 ще заобиколи Кристиано и по разумно щеше да бъде, ако нападателят бе прекарал турнира по плажовете или в компанията на своя приятел от Мароко.


Слаб национален отбор

Общото мнение на експертите е, че Португалия е фаворит в група F на Евро 2016 и тук няма място за спор, но в същото време това не е заради класата на тима, а защото в квартета се намират исландци, унгарци и австрийци (нашите уважения към тях, но техните отбори в никакъв случай не можем да причислим в първия ешелон на европейския футбол).

В същото време португалците имат своите слабости и за тях говорихме в този материал. Към всичко това ще добавим и факта, че Кристиано играе в един грохнал отбор, който едва ли ще има сили да издържи на турнирното темпо. Бруно Алвеш е на 34 години, по-добре се представя в приятелските срещи, но как ли ще бъде в мачовете от турнира, когато всички ще се хвърлят в люта битка? Рикардо Карвальо (38 години) завърши кариерата си преди пет години, но след това се завърна и до момента никой не знае защо го направи. Рикардо Куарежма (32) наистина добре тича, но в Турция. Оказва се, че най-силното оръжие в средата на терена е Жоау Моутиньо (заседна в Монако, амбиции - нула, две жалки асистенции за цял сезон).

 

Слабата форма

Много е наивно да си мислим, че Кристиано сам ще успее да издърпа националния отбор до нещо значимо на Евро 2016.

Първо, Роналдо вече не е онзи дрибльор от преди 4 години и дори от преди две години. По количество преодолени съперници чрез дрибъл за изминалия сезон португалецът е на 115-то място сред всички играчи в топ 5 на първенствата на Европа. 51 броя в 36 мача. За сравнение, Алексис Санчес е със 145, Неймар със 189, дори един Коман е с 98. Или средно на мач Кристиано надиграва съперниците си 0.8 пъти в мач. За сравнение, през сезон 2010/11 този показател бе 4 пъти по-голям (3.1 на мач). Отчитайки, че на Евро 2016 всички ще играят персонално срещу Роналдо, трудно е да очакваме нещо добро за португалците - просто в този отбор няма други пробивни играчи.

Второ, Роналдо има шест гола за националния отбор след Мондиал 2014. Два през есента на 2014 година (срещу датчани и арменци), три през лятото на 2015 година (срещу арменци), един през пролетта на 2016 година (срещу белгийците). Последната суха серия продължи точно 409 минути. Хайде сега си представете какво ще стане с Португалия, ако подобно нещо се повтори на Евро 2016 - португалците даже няма да излязат от групата.


Травмите

Роналдо получи травма на бедрото през април и остана извън терените за две седмици, макар че трябваше да се лекува три. Форсирането стана заради реванша в полуфиналите на Шампионска лига срещу Сити, в който португалецът се загуби. След това последваха два традиционно тренировъчни мача в Примера дивисион и дойде финалът в Шампионска лига, в който разбрахме, че Кристиано е на терена едва при изпълнението на дузпите.

Четири дни преди този мач Роналдо отново се контузи, но стисна зъби, търпеше, а от клуба обявиха, че се е излекувал. Освен това, от декември се носят слухове, че нападателят има проблеми с коляното, но не желае да се оперира, защото не иска да се оперира.

Всичко това е много тревожно:

1. Роналдо пропуска приятелски мачове на националния отбор, което означава, че португалците ще играят различно на Евро 2016, т,. няма никакъв смисъл от тези приятелски срещи.

2. Роналдо едва бягаше във финала на Шампионска лига и е много трудно да си представим, че ще може да изиграе още 5-6 мача във Франция.

3. Исландци, австрийци и унгарци готвят лов на Кристиано, а това означава, че е напълно възможно Роналдо да не завърши Европейското.

Нека припомним и как се готвеше португалецът за финала в Шампионска лига - по шест часа в домашната спортна зала, плюс упражнения в домашния басейн и в постоянното присъствие на физиотерапевта Хоакин Хуан. Във Франция това ще липсва на Роналдо - всички играчи живеят в база за ръгби на 30 километра от Париж, Хоакин остана в Испания, а и никой няма да позволи на Кристиано да се занимава индивидуално, тъй като ще трябва да се възстановява.


Антипатията сред феновете

Роналдо има много почитатели, но си спечели и много противници. Причините са различни: от прословутото високомерие на нападателя, до навика му да симулира. За никого вече не е тайна, че освиркванията силно удрят по самолюбието на суетния португалец и нерядко го вадят от релси. В допълнение, Кристиано може да е бог, а останалите в Реал и националния отбор - плебеи, но във Франция португалецът ще е обикновен участник в Евро 2016.

Освен това Кристиано изглежда, че се е примирил с факта, че никога няма спечели нещо значимо на национално ниво, така че, най-вероятно, целта пред нападателя се ограничава до достойно отпадане на Португалия от фаза плейофите и избягване на травмите.

Всичко по-горе показва едно: напълно е възможно френската авантюра на Роналдо да се превърне в обикновено фиаско. Разбира се, може и да не се стигне до там, но едно е сигурно: не трябва да очакваме чудеса от Кристиано и още по-малко от Португалия.

 

  Сподели
317