Представяме: Роналдо срещу северната сензация, възродените австрийци и скромните унгарци


Н. Гавазов

Представяме: Роналдо срещу северната сензация, възродените австрийци и скромните унгарци

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.

 

ПОРТУГАЛИЯ

Португалците имаха голям късмет с квалификационната си група за Евро 2016. В тяхната компания попаднаха албанци, датчани, сърби и арменци, а с такива спътници е грехота да не завършиш първи. Впрочем, кампанията започна сензационно - със загуба 1:0 от Албания. В този мач Португалия излезе без Кристиано Роналдо. Капитанската лента надяна Луиш Нани и под неговото предводителство домакините отстъпиха на балканците. След това хората на Фернанду Сантуш се поправиха, записвайки седем поредни победи и категорично решавайки всички въпросителни около класирането за Франция далече преди последния кръг.

По време на подготовката на Португалия за Европейското първенство Кристиано Роналдо лекуваше травмата на бедрото си, печеше гърба си и тайно се срещаше със своя възлюбен в Мароко, поради това няма как да кажем колко успешни бяха опитите на треньора да премине към схема на игра 4-4-2 и 4-2-1-3. Но почти е сигурно, че Сантуш ще използва изпитаната 4-3-3 с Роналдо и Нани по крилата и Едер в средата.

Фаворитът в група F е един от най-непредсказуемите национални отбори на турнира. Португалците имат две слаби места. Първото е центъра на отбраната. Там ще бъде големият актьор Пепе, който след сцените във финала на Шампионска лига ще бъде под внимателното наблюдение на съдиите и съответно лишен от възможността да изкарва по някой и друг картон на противниците и да печели едно или друго нарушение в полза на отбора си. Жозе Фонте е с малък опит, Бруно Алвеш е бавен и рисков играч (вероятно за получаване на червен картон е над 50%), а Рикардо Карвальо не е ясно за какво бе взет във Франция, след като и в Монако играе като мумия.

Втората слабост е свързана с нестабилността на атаката. Основен плеймейкър е Моутиньо и тук свършват добрите новини. Треньорът реши да не рискува здравето на Тиаго Мендеш и се отказа от Мигел Велозу, заменяйки го с Ренату Саншеш (или Санчес), за когото в самата Португалия не са уверени, че ще издържи на напрежението. Алтернативите са Адриен Силва, Андре Гомеш и Жоау Мариу, но тримата имат общо 130 минути в квалификациите, така че още по-съмнителен изглежда вариант и тримата да започнат като титуляри. Схемата пък с Карвальо отляво, Данило в опорната зона и Мариу отдясно изглежда много прозрачна и обречена на провал и по никакъв начин не среща одобрението на португалските фенове, които по подобие на италианските са много взискателни към състава.

Прогноза: При всички минуси, Португалия с лекота ще излезе от групата си, защото разполага с класен разрушител в лицето на Данилу. Но трудно е да повярваме, че хората на Сантуш могат да прескочат четвъртфиналите, дори отпадането на 1/8-финалите се оценява с вероятност 25%, което е твърде много.

 

 

ИСЛАНДИЯ

Исландия сътвори истинско чудо, след като най-после показа лице пред световния футбол. За 75 години съществуване, националният отбор нито един път не успя да попадне на Световно или Европейско първенство. Самият факт, че островитяните се появяват на Евро 2016 е без съмнение нонсенс. Така или иначе, всички сегашни футболни успехи са свързани с името на шведския треньор Ларс Лагербек.

През 2014 година исландците играха плейофи с хърватите, но не заминаха за Бразилия. За две години нещата кардинално се промениха - въпреки очакванията, Исландия се измъкна от сложна квалификационна група, в която бяха Холандия, Чехия и Турция. Отборът спечели първите си три мача с общ резултат 8:0. След това дойде загубата от чехите и мнозина помислиха, че приказката свършва, но исландците биха Казахстан като гост, победиха Чехия у дома, а след това надделяха над Холандия в Ниската земя, хвърляйки в размисъл букмейкъри и цяла футболна Европа. След тези резултати островитяните имаха нужда само от една точка, за да спечелят виза за Франция. Направиха го у дома срещу Казахстан, след което отпуснаха педала на газта, забавляваха се и отстъпиха първото място на Чехия. За да ви убедим, че нещата не са случайни, ще посочим факта, че исландците допуснаха само шест гола в квалификациите, като три от тях паднаха едва след като стана ясно, че тимът се класира за Франция.

Основната философия в играта на исландците е колективната отбрана, придвижването към вратата на съперника с дълги пасове и постоянна преса. Лагербек изисква от играчите си винаги да се движат и да отнемат топката от всеки участък на терена, независимо къде се намира тя. Трудно ще видим открит футбол от страна островитяните, но със сигурност ще станем свидетели на три неща:

1. Жестока ледена преса срещу трите съперника в групата, които вече добре са изучени.

2. Биркир Бярнасон, с прякор Тор, ще лети по десния фланг, както скандинавската алтернатива на Зевс се е носил с колесницата си по небесата.

3. Ейдур Гудьонсен ще получи шанс във всеки един мач и пълна свобода на действие.

Прогноза: Самото участие на Исландия на големия форум е сензация, което затъмнява дори присъствието на албанците. Много е трудно да си представим, че островитяните ще продължат напред, но така изглеждаха нещата и преди две години. А съставът на група F е такъв, че всеки един тим може да заеме първото място, както и последното. В този смисъл не бива да отписваме хората на Лагербек от сметките, ставайки свидетели на написването на най-съвременната скандинавска сага.

 

 

АВСТРИЯ

До 2016 година единственото участие на Австрия на Европейски първенства бе това през 2008 година, когато алпийците бяха домакини. На практика, Евро 2016 е първият континентален турнир, където Австрия се класира през ситото на квалификациите. По-възрастните любители на футбола едва ли са си представяли подобно нещо преди 15 и повече години, защото Австрия не е футболна страна. Но нещата започнаха да се променят в края на миналия век, когато правителства, политици и футболни функционери седнаха на масата за преговори, а след това се заеха със задачата да реанимират местния футбол. Така на бял свят се появи единна, лесно управляема мрежа от академии, бяха построени съвременни стадиони и бяха предложени редица различни проекти (сега се работи по т.нар. Проект 12).

Появата на Австрия на международната сцена е закономерно явление, зад което стои повече от десетилетие трудолюбие, национално обединение на различните футболни сили и десетки милиона евро вложения. Това е блестящ пример и за България, но не е тук мястото да коментираме родните футболни неволи.

Иначе австрийците се намираха в една квалификационна група с Русия, Швеция, Черна гора, Лихтенщайн и Молдова, която спечелиха без загуба, с 28 точки от 30 възможни, вкарвайки 22 гола и допускайки само 5 попадения.

От Австрия се очаква плътна игра в отбрана и унили действия в атака, често приспивни, но и много смъртоносни. Основната постройка, която Марсел Колер наложи е 4-2-3-1, като основният хребет се вижда много ясно. На вратата е Алмер, в защита Деагович и Фукс, а в опорната зона Алаба. Фигурата на централния нападател Марк Янко (196 см) предвижда безумни центрирания, но разнообразие ще внасят Юнузович, Харник, Арнаутович, така че не бива да очакваме скука.

Прогноза: Австрия трябва да излезе от тази група, за която ще потретим, че е много непредсказуема. А след това всичко зависи от формата на лидерите, но не бива да се приема като изненада, ако хората на Колер завършат сред осемте най-силни на турнира.

 

 

УНГАРИЯ

"Вълшебните маджари". С това прозвище бе известен националният отбор на Унгария в средата на миналия век, който бе смятан за най-силен в света тогава. "Чудото от Берн" обаче прекърши мечтите на унгарците за световна титла и дори трите олимпийски титли не успяха да компенсират националната трагедия. 30 години без Световно и 44 години без Европейско. Толкова продължи отсъствието от голямата сцена на унгарския национален отбор с неговата самобитна история, легендарни имена и постижения.

Впрочем, пътят на унгарците към Франция започна с чудесния жребий, който изпрати колектива на Бернд Шторк в група с Румъния, Северна Ирландия, Финландия, Фарьорските острови и Гърция. Впрочем, сами оценете иронията: на маджарите бяха достатъчни 16 точки, за да се класират за Евро 2016, като половината от тези точки бяха постигнати в мачовете с Финландия и Фарьорите. Другата ирония е свързана с треньора. Шторк пристигна в Будапеща, за да тренира младежкия национален отбор, но Пол Дардай оглави Херта и предаде поводите на немския специалист, който сега ще води тима на Европейско първенство.

Унгария е най-скромният състав на Евро 2016. Общата стойност на тима е 27 милиона евро, като дори Исландия струва повече - 41 милиона евро. Лидер е Балаж Джуджак, който играе за Бурсаспор, а широката публика едва ли е чувала за имена като Пинтер, Елек, Немет, Николич или Боде. Разбираемо е, че Унгария няма подходящ състав, за да решава значими задачи, но от този тим следва да очакваме хитрости. Една от тях е постоянната смяна на схемите на игра и преминаването от 4-4-2 към 3-4-3. Другата е постоянното убиване на темпото на игра.

Прогноза: Трудно можем да си представим, че унгарците могат да направят нещо срещу Австрия и Португалия. Но срещу исландците могат да се опитат да постигнат положителен резултат. Напълно е възможно обаче Унгария да остане на четвъртото място, без точка.

 

  Сподели
238