Представяме: Стареещите шампиони и три амбициозни отбора


Н. Гавазов

Представяме: Стареещите шампиони и три амбициозни отбора

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.


ИСПАНИЯ

Националният отбор на Испания три пъти подред спечели големи турнири, но на Световното в Бразилия се провали тотално, не успявайки да се класира за плейофите. Въпреки това, Футболната федерация на страната дори не помисли за смяна на треньора, оказвайки пълна подкрепа на Висенте Дел Боске. В квалификациите за Евро 2016 испанците попаднаха в група със Словакия, Украйна, Белорусия, Македония и Люксембург и спечелиха надпреварата с 27 точки от 30 възможни. Но играта на тима остава от желаната и дори в някои мачове бе критикувана от собствените медии.

Испания пристигна във Франция без разрушителното каталунско трио в центъра на терена, което се обвиваше около съперниците и им изцеждаше живота. Самата Барселона изхвърли "тики-така", която търпи погром от 2012 година и заложи на атаката. А Дел Боске не успя да измисли нова генерална линия.

Особено обезпокоително изглежда Испания в атака. Почти същото бе преди четири години, но тогава в центъра на терена се намираше божествения Шави, с чиито пасове вкарваше даже Жорди Алба, поради това не се забелязваше отсъствието на качествен нападател. Сега треньорът даде нитовете и чука в ръцете на Фабрегас, който обаче провали сезона в Челси, и отново се надява на добрата стара "тики-така" с участието на нейните проповедници Бускетс и Иниеста, неуспешният заместник на Шави - Тиаго, а също и на Давид Силва.
Кой ще е отпред? Диего Коща остана извън заявката, Фернандо Торес също, така че ще се разчита на Алваро Мората, който е достатъчен за мачовете с Чехия, Хърватия и Турция, или някоя от креатурите на Платини, но след това?

Впрочем, недоумение буди изключването на Саул за сметка на Сориано и отпадането на Хави Мартинес вместо Марк Бартра. За правилността на решенията на треньора ще се съди от крайния резултат. Ако Ла Фурия се провали, тогава всеки един испански фен ще си спомни за тези, на които Дел Боске постави кръст.

Прогноза: Преди Евро 2016 треньорът каза, че ще се радва, ако отборът се класира за полуфиналите. Не може да има никакви съмнения, че това ще е задача минимум. Иначе Испания изглежда фаворит в групата си, но мачовете срещу всеки един от съперниците ще бъде много труден. Ако "Ла Фурия" завърши първа, на осминафиналите ще играе с някой от класиралите се на трето място. Относително лек ще е съперникът и на четвъртфинала (победителят между А2 и С2). Попадане на полуфинал е напълно възможно, но преди това испанците трябва да спечелят групата. Обратното може би ще означава начало на обратния път към дома.

 

 

ЧЕХИЯ

Група А от квалификациите за Евро 2016 поднесе истинска сензация, за която ще се говори още дълго, тъй като по своята значимост е много близо до триумфа на Дания през 1992 година. Едва ли е имало хора, които да се съмнявали, че холандците няма да успеят да се класират за континенталното първенство. Но "оранжевите" не успяха да направят това. Групата бе спечелена от Чехия, втори остана Исландия, а турците завършиха трети. Общо взето хората на Павел Върба не изпитаха проблеми с класирането си. Започвайки квалификациите с четири поредни победи, чехите си осигуриха класирането за Евро 2016 два кръга преди края, превръщайки се в най-резултатният отбор в групата.

Що се отнася до сегашния състав, в него няма звездни имена. Като изключим ветераните Петр Чех и Томаш Росицки, както и типичното чешко име Селасие, останалите футболисти са непознати за широката публика. Мнозина оценяват като изненадващо отпадането на Коваржик и Загустел от заявката за Франция и особено отсъствието на Видра, но за правилността на решенията на Върба ще се говори след турнира.

Впрочем, треньорът е от онези специалисти, които не обичат авантюрите и хитрите тактики, с които да изненадват съперниците. Още на клубно ниво той работеше с постройка 4-2-3-1 и тази схема пренесе и в националния. Може да бъдете сигурни, че чехите ще играят точно с тази схема от първия до последния си ден във Франция. Това означава, че Павелка и Плашил ще са в опорната зона, а вероятно Дарида в центъра на полузащитата или Росицки на тази позиция.

Интересното е, че чехите вкараха 19 гола в квалификациите, но отборът няма изявен голмайстор. Дочкал се отличи 4 пъти, Кадержабек, Пиларж и Шкода - по два пъти. За това е трудно да кажем кой ще води нападението, но не е изключено Нецид да започва като титуляр и след почивката да бъде заменян от Шкода или Лафата.

Слабото място на отбора е неговата защита. Само вижте колко гола допуснаха чехите в квалификациите - 14! Не е ясно в каква степен е решен този проблем, но подобна статистика тревожи.

Иначе силата на Чехия е в спокойствието на играчите, увереността им в собствените сили и в самочувствието срещу грандовете. А мощно оръжие е контраатаката.

Прогноза: Групата на Чехия е преодолима. Разбира се, трудно може да бъде изпреварена Испания, но второто място е напълно реално - турците бяха изпреварени в квалификациите, а хърватите не изглеждат по-силни от хората на Върба.

 

 

ТУРЦИЯ

Жребият за квалификациите изпрати Турция в група А, в която имаше един фаворит в лицето на Холандия и три отбора, които ще се борят за второто място. Нещата се получиха съвсем различни и изненадаха експерти и букмейкъри, а южните ни съседи извършиха истинско чудо - 1 точка след три кръга и трети най-добър отбор в квалификациите, оставяйки зад борда големия фаворит.

Фатих Терим обича остроатакуващия футбол и нерядко прибягва до схема 4-2-3-1. В същото време наставникът отделя много внимание на тактиката и в това отношение отборът израсна под негово ръководство. Терим преустрои центъра, поставяйки двама играчи по-назад, а трети по-близо до Туран и Чалханоглу, освен това атакуващите полузащитници са нагърбени и със задачата да изпълняват функции на вътрешни халфове. Основната характеристика на турците е тяхната страст, храброст и техника в играта.

Слабостта на комшиите е, че в отбора няма истински централни защитници. Сердар Азис не успя да се възстанови от травмата на слабините и остана в родината си, което наложи Терим да внесе внушителни корекции в своите планове. Освен това в групата на Арда Туран има солидни изпълнители, но няма чисти крила. Друга слабост са меките действия и несигурността при статичните положения, което може да доведе до хаос в наказателното поле.

Прогноза: Турция попадна в група с един явен фаворит и ще трябва да се бори с останалите два тима за второто място. Перспективите пред отбора са в пряка зависимост от организираността на южняците и от това да не допускат грешки в следствие на своята емоционалност. Силно се съмняваме, че това може да бъде избегнато, а освен това в колектива има няколко слаби места, които ни карат да предположим, че именно турците ще излетят от турнира след първите три мача.

 

 

ХЪРВАТИЯ

Една от главните победи на хърватите в квалификациите се състоя в България, където с помощта на автогола на Бодуров "шахматиститте" спечелиха трите точки. Когато на 3 октомври Хърватия помете Азербайджан с 6:0, стана ясно, че отборът ще се класира за финалите на Евро 2016. Главното постижение за хората на Анте Чачич е, че не допуснаха загуба от лидера Италия. В крайна сметка хърватите завършиха втори и добиха правото да играят във Франция.

А тук балканците пристигат с убийствена средна линия: Лука Модрич, Иван Ракитич, Иван Перишич, Марсело Брозович и Матео Ковачич, което е напълно достатъчно да бъде неутрализирана всяка една средна линия. В атака пък са Никола Калинич и Марио Манджукич - нападатели, които могат да поставят на колене защитите на Турция и Чехия.

Като цяло, "шахматистите" разполагат с блестяща централна ос, звезден нападател и двама отлични защитници. Проблемът може да дойде от левия край на отбраната. Тук играха Пранич и Пиварич, но двамата не попаднаха в заявката и според последни сведения Чачич ще използва Вида, който е централен защитник. Малко е вероятно да видим там Иван Стринич, който цял сезон търкаше пейката на Наполи.

Прогноза: Хърватия е далече от състава от 1998 година, когато Мирослав Блажевич разполагаше с равностоен състав, в който имаше 11 героя. Отборът не е и този отпреди 6-7 години, но същото може да се каже и за станалите участници в групата, които преживяват своите преходни периоди, а това може да помогне на хърватите. Трудно е да си представим, че хората на Чачич ще могат да изпреварят Испания, но пък критериите за класиране за плейофите са такива, че хърватите могат да попаднат там - като втори или трети. А на този етап може да се случи абсолютно всичко.

 

  Сподели
204