Искате ли още реклами?


Н. Гавазов

Искате ли още реклами?

Когато дъщеря ми бе в първи клас, поиска да и купя един шампоан - по телевизора рекламирали, че ако си измие косата с него, ще стане невидима. Разбира се, след година се смееше на своята наивност, но тогава пък поиска да и купя някакви мечета, от които се ставало умен и силен... С времето успях да възпитам и двете си деца - знам, че сега дъщеря ми ще пропусне рекламата, която представя някакъв прах за пране, "който разпръсква аромата около вас като истински парфюм", а синът ми знае, че може да утоли глада си с нещо по-разумно от едни вафли, които на всичкото отгоре са пълни с генномодифицирана соя и гранясали фъстъци.

Рекламите обаче си имат своята среда и предназначение (не е гениално да се досетиш, че щом ги пускат, значи има защо), като едното е да накарат част от потребителите да повярват в качествата на предлагания продукт и да бъдат накарани да си го купят.

Без да мислят, дали си заслужава.

Заливал съм се от смях. Понякога продуцентите стигат до създаването на мини-холивудски продукции, пошли и вулгарни, без всякаква липса на свян и уважение към отсрещната страна, потребителят, смятайки го за поредния идиот, който трябва да бъде излъган.

Някой ще каже, какво общо имат рекламите с футбола. Не, слава на Бога, не съм се разболял и все още всичко ми е наред. Дори няколко дни се чудех, дали да напиша този материал - една част от читателите, които ще го прочетат, няма да останат изненадани и като мен са запознати със същността на цирка, който се разгоря в понеделник в Цюрих. Другата част пък до такава степен са облъчени от пропагандата, че вероятно ще приключат с четенето някъде по средата. А може и от инат да прочетат целия материал, за да кажат накрая "глупак" или "хейтър".

Който приема сеенето на лъжи, ще опъва ярема, докато жъне измами.

Това е причината да седна, да се заредя с голяма доза безсъние, кафета и цигари и да си изпълня дълга - да се опитам да кажа няколко думи за поредния цирк, който ФИФА ни спретна в понеделник. Ако трябва да сме честни, не става дума за цирк, а за една пошла продукция, която бе толкова безвкусна и елементарна, че дори Тиери Анри не успя да прикрие досадата по лицето си.

ФИФА бодро се справи с ежегодната си повинност - раздаде индивидуални награди и се опита да замаже скандалите и обвиненията за корупция през годината с една гала-вечеря, която ще бъде запомнена с един вик, с който навремето селският чобанин подкарваше овцете.

Най-важното - ФИФА си изпълни ангажиментите към рекламодателите и тези, които дават парите за цирка.

И излъга истинските почитатели на футбола.

Впрочем, началото на продукцията бе поставено през лятото, когато Лионел Меси получи "Златната топка" на Мондиал 2014. Какво повече има да се коментира? Дори феновете на Барселона останаха възмутени от това, а наскоро и приятелят на аржентинеца, българската легенда Христо Стоичков, каза, че Лео няма нужда от такива награди.

Тогава, защо трябваше да очакваме, че мероприятието на 12 януари в Цюрих ще е по-различно от комплота на Световното?

В понеделник вечер ФИФА ни напомни,че голяма част от нас нищо не разбират от футбол, щом смятаме работата на Атлетико през миналата година за невероятна от гледна точка на продуктивност и успешност. Ако някой е забравил, "дюшекчиите" се издигнаха от ниво победител в Лига Европа на самия връх, оставяйки след себе си всички европейски грандове, включително Барселона и ПСЖ. Изглежда обаче, че ФИФА не знае за това. Чиновниците не знаят например, че Давид Луис бе главно действащо лице в полуфинала срещу Германия, а заедно с Тиаго Силва получи десет гола, включвайки и срещата за третото място.

Изглежда, че няма други достойни кандидати за защитата на символичния отбор на ФИФА. Къде например са представителите на най-конкурентното и трудно първенство в света и най-добрата отбрана в него? Да, там играе Джон Тери - расист, а и като цяло Джон е аморален човек.

За сметка на това къдравият бразилец отлично се справя с продажбите на фланелки, чиито брой дори нарасна след ревовете му на Световното!

Иниеста? Тук шегата е не по-малка. Защото отборите на испанеца се провалиха: Барса излетя от Шампионска лига, даде титлата на Атлетико, а Испания бе унизена в Бразилия. Самият испански гении (но не и през миналата година) гледаше случващото се и нищо не можеше да направи. Дори Модрич бе много по-силен, важен и успешен от Андрес.

И пак ще се върна към най-конкурентното и трудно първенство в света. Къде в полузащитата са Туре, Силва или Еден Азар - един от най-добрите играчи не само в Англия? И тримата направиха по-силни сезони от този на Иниеста! Очевидно е, че ФИФА не знае това.

Внимание заслужава и нападението на Символичния отбор на ФИФА. Луис Суарес - носител на "Златната обувка", вкарал 31 гола от игра (за разлика от играча, с който раздели тази награда), най-добър футболист в най-конкурентното и трудно първенство в света, остана извън Тима на чиновниците от ФИФА. Забравих, че уругваеца е човекоядец. И на всичкото отгоре расист. Добрият човек не е професия? Друг път. Питайте чиновниците за това. Впрочем, то не важи за Робен, който проведе прекрасно Мондиала, но със симулации помогна на Холандия да се класира за ¼-финалите. Двойни стандарти, господа. Феърплей? По всичко изглежда, че самата ФИФА не може да каже от какви критерии се води при определянето на това понятие.

Фарсът завърши с избора на носителя на "Златната топка". Сетих се за част от едно интервю на Шаби Алонсо след преминаването му в Байерн Мюнхен: "Напуснах, защото вършех черната работа, а друг обираше овациите. Заради това си тръгна и Анхел".

В годината на най-голямото спортно събитие никой не разбра, дали Кристано Роналдо участваше на Мондиал 2014. Нападателят се провали като футболист и като вожд. Впрочем, португалецът никога не е бил вожд (за разлика от Меси, който гради атаката и асистира за голове), а обикновен консуматор, възползващ се от работата на останалите. Кристиано дори не бе номер едно в клуба си и отсъстваше в решителните мачове на Реал - физически в Купата на Краля и ментално в последния мач от Шампионска лига.

Някои ще каже за отбелязаните голове и ще започне да цитира данните на Marca и останалите мадридски вестници, които се издържат от "Кралския клуб", без да помисли, че голяма част от тези попадения бяха срещу отбори като Осасуна, Леванте и т.н., а половината отбелязани при резултати 3:0 или 4:0. Шампионска лига? Попаденията бяха срещу тимове на ранен етап, срещу отбори като Копенхаген, Галатасарай и дори разградения двор Шалке 04. Байерн, спечелвайки титлата в Германия и не намирайки сили за мотивация, пък игра на полуфинала на ниво Копенхаген!

Кристиано вкарва много (средно статически за един гол му трябват седем удара, докато при останалите нападатели този показател е под 5), но решаващите попадения са много малко.

Тук може би ще шокирам, но защо например, Луис Суарес да не стане носител на "Златната топка"? Уругваецът не стои в наказателното и не чака идеалния пас от съотборниците си. Той сам води играта, демонстрира отлични организаторски способности, винаги помага и снабдява партньорите си с опасни подавания. Роналдо напротив, пречи на съотборниците си, които са принудени да се потят само за едно. Именно заради португалеца в Реал не успяха и не успяват да се разкрият Ди Мария, Игуаин и Кайехон.

Истината е, че Кристиано цяла година си искаше "Златната топка" и накрая си я получи.

Впрочем, дали наистина Роналдо искаше наградата или това го правеше ФИФА, респективно рекламодателите? Португалецът официално печели по 80 милиона от реклами на година. Колко мислите, че получава Блатер и компания от това? А от Меси, който стана втори?

За къде е тръгнал Нойер с неговите под 8 милиона евро от реклами на година?

Има ли още някой, който да се учудва на пошлата продукция в понеделник вечер?

Радвам се, че 2/3 от читателите на FUTBOL TV ме разбират (поне това показва анкетата в сайта). За тези, които отказват да чуят какво им казвам, ще дам за пример един цитат:

"Нас ни манипулират, ръководят, мисълта ни е направлявана, а вкусовете ни ги формират. Върши се от хора, за които никога не сме чували".

Мисълта е изказана от Едуард Бърней в края на 20-те години на миналия век в книгата му "Пропаганда". Оттогава обаче нищо не е променено. Просто сега на мода са телевизията и интернет. Единственият начин да се спасим е да започнем да мислим.

И да не вярваме на реклами.

P.S. The Quality Sports V Investment е един от основните спонсори на ФИФА и основен организатор на церемонията по връчването на "Златната топка". Започвайки от 2010 година (оттогава са сведенията), базираните в Малта и о-в Джърси компании Gestifute, Orel и Douen всяка година превеждат на The Quality Sports V Investment стотици милиони долара. Не е известно , кой стои зад The Quality Sports V Investment. Знае се обаче, че Gestifute, Orel и Douen са собственост на известния агент Жорже Мендеш. Защо тогава да не повярваме на Дейвид Кон, че истинският стопанин на Реал Мадрид и ФИФА е Жорже Мендеш?

Кой беше този?

 

  Сподели
239