Бразилия - Хърватия. Цифри и факти


Н. Гавазов

Бразилия - Хърватия. Цифри и факти

На Световното първенство в Бразилия се изигра първата среща. Домакините победиха благодарение на два гола на Неймар и попадението на Оскар. Марсело пък вкара топката в собствената си врата. FUTBOL TV представя на вниманието на читателите си някои интересни цифри от този сблъсък.

- За първи път в историята първият гол във финалния турнир на Световното се оказва отбелязан в собствената врата.

- Това е втори автогол в мач на откриването с участието на Бразилия. Първият е дело на Тпм Бойд в двубоя Бразилия - Шотландия 2:1 във Франция през 1998 година. Това се случва в 74-та минута и носи победата на бразилците.

- Автоголът на Марсело е четвърти в списъка на най-бързите попадения в мача на откриването на Световното: 5-та минута Сезар Сампайо (Бразилия) Бразилия - Шотландия 2:1, 1998 година; 6-та минута Филип Лам (Германия) Германия - Коста Рика 4:2, 2006 година; 6-та минута Ролф Вютрих (Швейцария), Чили - Швейцария 3:1, 1962 година

- Бразилия е непобедена в груповата фаза от 23 юни 1998 година, когато във Франция губи от Норвегия.

- Неймар най-после прекъсна дългата неуспешна серия на бразилските играчи, които играят под номер "10". От 21 юни 2002 година, когато Ривалдо праща топката във врата на англичаните, нито една бразилска "десетка" не успява да порази чуждата врата.

- Неймар е 73-ти играч от "селесао", който вкарва гол на Светвно.

- Бразилците нямат загуба на официални мачове в различни турнири, които се провеждат в тяхната родина, вече 38 години. Последният път Бразилия губи в Белу Оризонти от Пери в полуфинал за Копа Америка.

- Дузпи в мача на откриването вече е имал: в споменатия във Франция двубой Бразилия - Шотландия в 38-та минута Джон Колинз от британците изравнява резултата. Нилс Лидхолм пък през 1958 година поразява вратата на мексиканците.

- Дубълът на Неймар не е единствен в мача на откриването. Преди това се отличават:


Андре Машино (Франция), Франция - Мексико 4:1, 1930 година

Раймундо Орси (Италия), Италия - САЩ 7:1, 1934

Адемир (Бразилия), Бразилия - Мексико 4:0, 1950

Агне Симонсон (Швеция), Швеция - Мексико 3:0, 1958

Лионел Санчес (Чили), Чили - Швейцария 3:1, 1962

Мирослав Клозе (Германия), Германия - Коста Рика 4:2, 2006

Паоло Ванчопе (Коста Рика), Германия - Коста Рика 4:2, 2006.

Попадението на Анджело Скавиано, който през 1934 година вкарва три гола във вратата на американците, засега никой не успява да го повтори.

- Домакините на Световното и този път не губят мача на откриването. От 9 срещи те побеждават в 6, а в още 3 завършват наравно.

 

  Сподели
193