Кот д'Ивоар се класира за финала на Купата на Африка


Н. Гавазов

Кот д'Ивоар се класира за финала на Купата на Африка

Националният отбор на Кот д'Ивоар игра срещу Демократична република Конго в полуфинален мач от Купата на африканските нации. В титулярния състав на котдивоарците се появи опитният Макс Градел, а Тео Бонгонда остана на пейката за гостите.

Още от първите минути домакините владееха по-често топката, но атаките на ДР Конго бяха малко по-опасни. В един момент Яхя Фофана засече несигурно топката след ъглов удар, а Елиа я изби от ръцете му, след което партньорът на Мешак прати топката във вратата. Реферът обаче записа фаул срещу Елия.

Котдивоарците успяха да отговорят по-близо до средата на полувремето, когато Адингра изскочи високо в наказателното поле и засече с глава - топката мина малко встрани от далечния ъгъл. В края на полувремето "слоновете" бяха още по-убедителни. Първо Кеси отправи висок пас от десния фланг, а Алле засече с глава от убийствена позиция - на нападателя му липсваше точност. В рамките на минута Франк се измести в центъра и стреля мощно от левия крак - топката срещна гредата и излезе извън границите.

Отборите се оттеглиха на почивка при равен резултат 0:0, а още в началото на втората част гостите можеха да отбележат. Бонгонда нахлу в наказателното поле и от седем метра не успя да уцели вратата. "Слоновете" отговориха по-късно и още как! Градел проби по десния фланг и центрира, а Алер с удар от едно докосване откри резултата - 1:0!

Отбелязаният гол промени значително плановете и на двата отбора. Кот д'Ивоар сега игра по-предпазливо и чакаше грешка на съперника, докато ДР Конго се опита да изравни. Гостите се опитаха да организират нещо подобно на последен щурм, но не успяха да отбележат. Последният съдийски сигнал подпечата победата за "слоновете" - сега те ще играят на финал срещу Нигерия.

  Сподели
206