Нигерия е на финал след дузпи с Южна Африка


Н. Гавазов

Нигерия е на финал след дузпи с Южна Африка

Отборът на Нигерия е първият финалист на Купата на африканските нации.

Това стана, след като "супер орлите" се наложиха над отбора на Република Южна Африка с 4:2 след изпълнение на дузпи, като редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1. И двата гола в редовното време паднаха също от дузпи. А след това при изпълнението на наказателните удари южноафриканците сбъркаха два пъти, което се оказа фатално.

В 63-ата минута нападателят на Нигерия Виктор Осимен спечели дузпа за отбора си. Той се промъкна между трима защитници и бе повален в наказателното поле. С изпълнението на удара се нагърби капитанът на "супер орлите" Уилям Трост-Еконг, който изпрати топката в мрежата.

В 85-ата минута нигерийците откраднаха топката в собственото си наказателно поле и развива бърза контраатака, при която с няколко паса топката стигна до Осимен, който вкара на празна врата - 2:0. Ситуацията обаче бе преразгледана със системата за видео асистенция на съдиите ВАР и не само че попадението бе отменено, но и бе отсъдена дузпа за тима на Република Южна Африка. Тебохо Мокоена изравни резултата с точно изпълнен удар в левия ъгъл на вратата.

При продълженията и двата тима играха твърде предпазливо, като само една ситуация бе прегледана за евентуална дузпа за Нигерия, но такава не бе отсъдена.

В 115-ата минута бе изгонен от терена Грант Кекана от южноафриканците с червен картон.

При изпълнението на дузпите за Република Южна Африка сбъркаха Тебохо Мокоена и Евиденс Макгопа, чийто удар бе спасен от вратаря Нуабили. Само Ола Аина пропусна за Нигерия, а победата донесе Калечи Ихеаначо с удар в левия долен ъгъл на вратата, при което топката се чукна в гредата и влезе в мрежата.

Тимът на Нигерия, който е трикратен шампион на Африка - от 1980, 1994 и 2013, чака съперника си на финала, който ще бъде излъчен от двубоя между домакина Кот д'Ивоар и Демократична република Конго.

  Сподели
126