Германия и Испания на голямата сцена


Н. Гавазов

Германия и Испания на голямата сцена

В  коментарната рубрика на Futbol-TV за Световното първенство по футбол, ще се опитаме да заострим вниманието върху една от горещите теми на деня. Както е известно, Германия и Испания ще излязат в сряда вечер на "Моузес Мабида" в Дърбан и ще определят кой от двата отбора е по-достоен да се бори за Световната купа. Очакванията са това да бъде един от най-интересните сблъсъци на Мондиал 2010, независимо кой ще бъде победителят. Двата отбора не са от групата на т.нар. "големи съперници", но в миналото те имат няколко подобни знаменити срещи по между си, които оставят трайна следа във футболната история. Сега ние ще направим точно това - ще разгледаме техните сблъсъци на най-голямата футболна сцена в света, както и някои ключови мачове на европейските първенства.


                                                     1966 Световната купа

Западна и Германия се срещат на Световните финали през 1966 година в Англия. Заедно с Аржентина и Швейцария те оформят Група 2 от предварителния етап на турнира. Двата отбора се срещат в третия кръг от груповата фаза на Мондиал 1966 и в крайна сметка от резултатът помежду им зависи кой ще продължи напред. Пред малко над 50 000 зрители на "Вила парк" в Бирмингам, Фусте даде предимство за Испания в 23 -та минута, но само 16 минути по-късно Емерих изравни за немците. Шест минути преди края на мача знаменития Уве Зеелер вкара победния гол за своите, за да изпрати в крайна сметка Западна Германия във втория кръг. Испания завърши трета в групата и отпадна, докато немският отбор продължи напред и достигна до финал, където загуби от Англия.


                                                     1982 Световната купа

Жребият събра Западна Германия и Испания отново заедно, в Група В във втория кръг на Мондиал 1982 година, чиито домакин бе именно Испания. Мачът между двата отбора се игра на легендарния "Сантяго Бернабеу" в Мадрид и бе спечелен от германците. Първият гол в срещата падна пет минути след подновяването на играта през второто полувреме, като точен бе Литбарски, който изведе Западна Германия напред. Фишер удвои преднината за своите в 75 минута, но все пак испанците успяха да намалят осем минути преди края на редовното време с гол на Замора. До края обаче домакините така и не успяха да обърнат резултата, въпреки натиска на който подложиха своя противник. В крайна сметка Испания завърши трета в групата и отпадна от конкуренцията, а Германия продължи в надпреварата, за да достигне до финал, където бе победена от Италия.


                                                     1994 Световната купа

През 1994 година на Световното първенство в Съединените щати Германия и Испания се сблъскаха още веднъж, този път в груповата фаза на турнира. Двата отбора попаднаха в Група С заедно с Южна Корея и Боливия и срещата помежду им бе на препълнения "Солджър Фийлд" в Чикаго. Още в 14 -та минута Гойкоечея изведе "Ла Фурия Роха" напред, но Юрген Клинсман обезпечи равенството за германците през второто полувреме. Победител в групата стана Германия със седем точки, а втори Испания с пет точки, като и двата отбора продължиха напред, за да отпаднат на четвъртфинал - Бундестима от България с 1:2, а "Ла Фурия" от Италия със същия резултат.

Нека сега да разгледаме и някои ключови сблъсъци между двата отбора на по-малката сцена - европейската, но които също са много интересни и ще останат завинаги в историята.


                                                          Евро 1984

Западна Германия и Испания бяха поставени заедно с Португалия и Румъния в Група В на финалите на Евро'84. Двата отбора се срещнаха на "Парк де Пренс" в Париж в последния трети кръг от груповата фаза и победата за който и да е, гарантираше по-нататъшното му участие в турнира. Антонио Македа вкара единствения гол в самия край на мача - в 90 минута и изпрати Испания напред. "Ла Роха" завърши като победител, а Германия отпадна. В крайна сметка, испанците достигнаха до финал, където загубиха от Франция.

                                                          Евро 2008

Германия и Испания се срещнаха в последния мач на Евро 2008 - финалът, в който трябваше да определят кой ще бъде европейският първенец на Стария континент. На препълнения "Ернст Хапел" във Виена, "иберийците" излязоха като фаворити и подплатиха прогнозите на специалистите с гол на нападателя на Ливърпул Фернандо Торес в 33 минута, който се оказа победен и донесе титлата за Испания. "Ла Роха" спечели всичките си срещи на турнира и стана първият отбор от Франция' 84 насам, който побеждава във всичките си срещи. Те бяха и първият отбор от Германия'96 насам, който завърши турнира непобеден.


Какво можем да очакваме в сблъсъка в сряда вечер между двата отбора? Това е трудно да се опише, но любителите на Цар Футбол вече потриват радостно ръце. Какво точно ще се случи на "Моузес Мабида", каква тактика ще предприемат треньорите и как ще играят футболистите ние не знаем, но зарядът от поредната среща между Испания и Германия се усеща не само под слънцето на Африка, но и навсякъде по света където обичат този велик спорт наречен футбол, напрежението се покачва с всеки изминал час, а думите на играчите от двата отбора показват готовността им за люта битка.

"Когато виждаш себе си на полуфинал, нали разбирате, че те делят само два мача от реализирането на детската мечта на всяко едно момче. Това е голяма отговорност за нас и знаем, че няма да е лесно. Ние изиграхме 17 мача и ни остават само два. Искаме да осъществим мечтите си", заяви Рейна.

"С Испания ще бъде много по-трудно отколкото с Англия или Аржентина. Но ние вече показахме на какво сме способни. Надиграхме отбори, които на книга бяха по-силни от нас. И сега ние ще умрем, но ще елиминираме още един силен отбор. Лично аз не смятам да се връщам у дома с празни ръце", заяви Швайнщайгер.

А за нас феновете, остава единствено да се насладим на спектакъла, който ни очаква. А той е в сряда вечер от 21:30 часа на "Моузес Мабида" в Дърбан. Участниците в него са известни: Испания и Германия.

  Сподели
242