Строг съдия ще ръководи мача на Лудогорец срещу Нордселанд


Н. Гавазов

Строг съдия ще ръководи мача на Лудогорец срещу Нордселанд

Албанският съдия Юджин Джая ще ръководи втората среща на Лудогорец в група Н на турнира Лигата на Конференциите срещу датския Нордселанд в четвъртък. Срещата на 10-хилядния стадион "Райт ти Дрийм Парк" във Фарум започва в 22:00 часа българско време, а в нея домакините влизат без актив. Лудогорец пък размаза с 4:0 словашкия Спартак (Търнава) у дома на старта.

Помощници на Джая, който в момента е съдия №1 на Албания, ще бъдат сънародниците му Рейди Авдо и Дояндо Мифтари. Четвърти рефер е Елдориян Хамити. За системата за видеоповторения обаче ще отговарят испанци. ВАР-съдия е Карлос дел Серо Гранде, а асистент-ВАР Сантяго Хайме Латре.

Делегат на УЕФА ще бъде Фивос Константинидис (Кипър), а съдийски наблюдател – Ласин Исаксен от Фарьорските острови.

Юджин Джая има скорошна връзка с българския футбол, тъй като ръководи втората среща в турнира Лига на Конференциите между ФКСБ и ЦСКА 1948. Румънците спечелиха мача с 3:2 и нанесоха втора загуба тогава на ЦСКА 1948, като албанецът показа 8 жълти картона в срещата. Отделно от това, Юджин Джая е ръководил и няколко мача на български юношески национални отбори в Европейски квалификации.

33-годишният Джая има сериозен опит в Европа, въпреки младата си възраст. Във визитката му стоят срещи от Младежката Шампионска лига, както и от плейофните кръгове в Шампионската лига за мъже и в Лига Европа.

През миналата година ръководи мача от Европейското първенство за юноши до 17 години ФранцияБългария (4:0) в Израел. През 2022-а година е избран за съдия номер 1 в албанския футбол. Канен е да свири топ-дербита в Малта и Люксембург.

Последният международен мач на Джая е от 23 август, когато Спартак Търнава и Днипро направиха 1:1 в мач от плейофите за попадане в груповата фаза на Лигата на Конференциите. Тогава реферът показа 8 жълти и 2 червени картона.

  Сподели
117