Убиха звезда на сирийския футбол


Н. Гавазов

Убиха звезда на сирийския футбол

Звездата на сирийския футбол Джихад Касаб е починал в прословутия сирийски затвор "Седная", след двуседмично задържане от страна на режима на Башар Асад. Информацията е на антиправителствения сайт alaraby.co.uk, който се спонсорира от британското правителство. Съобщава се, че бившият капитан на сирийския национален отбор е загубил живота си в четвъртък в резултат на изтезания.

Касаб е бивш футболист на Ал Карама, който е базиран в "люлката на революцията" - Хомс и преди войната бе сред водещите клубове в страната. Освен това Джихад е защитавал цветовете на ливанските АЛ АХД и Шабаб Ал Сахел. Той е роден през 1975 година в Баба Амр, който е квартал на Хомс и се смята за бунтовническа крепост срещу режима на Асад.

Неофициални източници твърдят, че Касаб заедни с други бивши съотборници е бил арестуван през август 2016 година, след като е подкрепил антиправителствените сили.

Сирийската война започна през 2011 година. Оттогава десетки футболисти бяха хвърлени в затворите, много други загубиха живота си, а повечето играчи от националния отбор на Сирия избягаха в чужбина.

 

  Сподели
164