Скандалът с насилието над гимнастички в САЩ се разраства


Н. Гавазов

Скандалът с насилието над гимнастички в САЩ се разраства

Скандалът в САЩ със сексуални посегателства над малолетни и непълнолетни гимнастички продължава да се разраства. както е известно, Лари Насър, бивш лекар на женския национален отбор по гимнастика на страната и на тима на Мичиганския щатски университет е обвинен в сексуални посегателства над повече от 140 момичета. При обиск на дома му от ФБР бяха открити над 37 000 снимки и видеа с детска порнография, включително и запис с малки голи момичета в басейн.

През февруари тази година трите национални състезателки по гимнастика на САЩ - Джанет Антолин, Джесика Хауърд и Джейми Данцшер, обявиха в предаването "60 минути" по CBS, че са били насилвани от лекаря. По-късно стана известно, че треньорите в националния отбор са посъветвали децата да си мълчат, прикривайки престъплението.

В петък пък олимпийската шампионка по гимнастика в отборното състезание на Олимпиадата в Лондон през 2012 година Макайла Марони наля масло в скандала, признавайки за системно насилване от страна на Насър. Марони разказва, че лекарят започнал да прави секс с нея, когато била на 13 години и посегателствата продължили до края на кариерата ѝ като гимнастичка през 2016 година.

"Той обясняваше, че това е признат по целия свят метод на лечение", заяви Марони.

Според жената, "лечението" е продължило даже по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Още по-скандален е фактът, че Асоциацията по гимнастика в САЩ е имала политика да не уведомява властите за сексуални злоупотреби, освен ако сигналът не идва директно от жертвата. Предполага се, че за 20 години има над 350 случая на сексуални злоупотреби на гимнастички от треньори, лекари и собственици на школи, включително и над шестгодишни деца.

 

  Сподели
85