След сезона: Серия А. Годината на рекордите


Н. Гавазов

След сезона: Серия А. Годината на рекордите

Ювентус увеличи своята хегемония в Серия А, Рома под ръководството на Руди Гарсия се представи най-добре през последните десет години, Сасуоло героически извоюва правото да остане в групата на най-силните, а FUTBOL TV прави своя анализ на изминалия сезон на рекордите в най-популярното първенство в Европа след това във Висшата лига.

Отборът на годината

В такъв сезон може да има само един отбор. Подобрявайки невероятно количество рекорди - клубни и турнирни - в това число и по количество победи и поредни победи, спечелвайки срещу всеки съперник поне по един път, преминавайки границата от 100 спечелени точки, а също така запазвайки 100-процентен резултат в домашните мачове, шампион отново стана Ювентус, а за това помогнаха 26 играчи, като 20 от тях изиграха десетки мачове. Разбира се, на кацата мед бе прибавена и лъжица катран, след като "бианконерите" се представиха неуверено в Шампионска лига и не успяха да изминат последната крачка към домашния финал в Лига Европа. Остава само да кажем, че следващият етап в развитието на отбора трябва да станат успехите в Европа. Няма съмнение, че Конте и компания могат да го направят.

Подгласници: Рома, Парма, Хелас Верона, Сасуоло

 

Треньор на годината

Предишните няколко години римският отбор представляваше някаква аморфна маса - сменяха се собственици, няколко старши-треньора, като всеки един обновяваше състава, но резултатите става от лоши, по-лоши. И ето, че американските собственици на Рома, продължавайки да играят на кадрова лотария, изтеглиха печелившия билет. Рудия Гарсия, въпреки че построи от скромния Лил един отличен отбор, с който спечели Лига 1, пристигна в италианската столица напълно непознат. Французинът направи няколко успешни покупки, сплоти играчите, успя да намери общ език с лидерите и отборът заигра по нов начин. Надеждната отбрана начело с Мехди Бенатиа и отписаният от Наполи Де Санктис станаха фундаментът за скоростна игра в бърз пас - точно това показваше Лил при Гарсия. 85-те точки спечелени от Рома в четири от предишните пет сезона щяха да направят столичани шампиони. Дали това няма да се случи през следващата година?

Подгласници: Роберто Донадони (Парма)


Дебют на годината

Карлос Тевес до идването си в Италия се славеше не само с голмайсторския си талант, но и с чепатия си характер, с който се запознаха в двата манчестърски гранда и националния отбор на Аржентина. Но Тевес, вземайки фланелката с "десети" номер, не се забърка в нито един скандал през сезона, проявявайки се като истински професионалист и изявявайки се само на терена. С 19 гола в 34 мача Карлито стана голмайстор на клуба и любимец на местните тифози.

Подгласници: Паулиньо (Ливорно), Мехди Бенатиа (Рома)


Откритие на годината

През миналата година мнозина недоумяваха, поради какви причини шампионите вложиха 4.5 милиона евро за 50% от правата на никому неизвестният нападател Доменико Берарди, а на всичкото отгоре дадоха на Сасуоло защитника Лука Мароне? Наистина, 19-годишният футболист вкара 11 гола в Серия В, но едно е да блестиш във втория ешелон, а съвсем друго в елита. Оказа се, че мениджмънта на "Старата дама" не е сгрешил. Берарди в дебютния си сезон в Серия А се превърна в лидер на Сасуоло, вкарвайки ч6 гола и помагайки на "черно-зелените" да запазят мястото си в елита.


Разочарованието на годината

Със всеки изминал сезон Милан прави крачка назад, ръководителите продължават да говорят, че ще направят всичко възможно да върнат старата слава на отбора, феновете все още вярват, а крачката става все по-голяма и по-голяма... Ако по-рано при Алегри "росонерите" започваха лошо, а след това влизаха в релси и набираха скорост, през сезон 2013/14 сработи само първата формула. Този път стартът не бе лош. Той бе катастрофален. Милан се намираше известно време близо до опасната зона, а посещенията на Берлускони и Галиани на клубната база помогнаха на отбора да се изкачи до средата на таблицата, където остана до края на кампанията си. Тук ще споменем и за конфликта между две групировки в ръководството, който няма как да бъде прикрит от мазните усмивки на Барбара и Галиани. Назначаването на Зеедорф не спаси сезона. Нямаше и как да се случи с човек, на когото му липсва треньорска мъдрост и тактическа подкованост. Резултатът от цялата история е, че Милан за първи път от 1997 година няма да участва в евротурнирите.

Подгласници: Рикардо Монтоливо (Милан), Марек Хамшик (Наполи)


Голмайстор на сезона

Комичното тук е, че в шампионската година на Ювентус голмайстор на Серия А стана футболист, чиято половина от правата принадлежат на "бианконерите". Чиро Имобиле игра за Юве в периода 2008 - 2012, но така и не проби в първия състав. Звездният му час дойде когато мина през Дженоа, а оттам се завърна в Торино, но в другия местен отбор. 21 гола в 28 мача от Серия А говори достатъчно за класата на нападателя, който е определян като наследник на Роберт Левандовски в Борусия Дортмунд.

 

Травма на годината

Цяла есен и лято любителите на италианския футбол се питаха, дали Фиорентина не сбърка, привличайки отдавна не играещият заради тежка травма Джузепе Роси. Италианецът даде своя отговор през първата част на сезона, когато в 18 мача вкара 14 гола. В тосканското дерби с Ливорно обаче играчът на "виолетовите" бе контузен от Ленадро Ринаудо и остана извън терените почти четири месеца. Роси се завърна за последните три мача от сезона, вкара два гола и попадна в разширения състав на Чезаре Прандели!


Играчи, които повече няма да видим

Хавиер Санети. Легендарният капитан на Интер най-вероятно ще остане в Милано - като вицепрезидент на клуба.

Диего Милито

Един от главните творци на тройния успех на Интер през 2010 година се прибира в родината си.

Естебан Камбиасо

Според последни информации, аржентинецът ще защитава цветовете на Атлетико Мадрид.

Валтер Самуел

Поредният представител на аржентинската диаспора в Интер ще напусне "нерадзурите". Някои слухове го свързват с преминаване в Германия, а други го пращат в Испания.

Масимо Амброзини

Бившият футболист на Милан призна, че Фиорентина не желае да продължава договора му. Преди няколко дни Масимо призна, че италианският футбол е затворена страница за него.

 

Тенденции

Расте средната резултатност

През този сезон в 380 мача бяха вкарани 1 035 гола, което е средно 2.72 попадения в среща. През миналия сезон попаденията бяха 1 003, а по-предишния 972. За сравнение, цифрите в Англия са 2.77 гола средно на мач, Испания 2.75, а Франция 2.46.


Продължава налагането на трима защитника

През този сезон схемата на игра 3-5-2 бе използвана от 13 отбора. В резултат станахме свидетели на по-динамичен футбол, на невероятни обрати и на повече зрители пред телевизорите. Чудно ли е тогава, че според новия договор за тв правата, за мачове от италианското първенство ще се плащат над 1 милиард долара на година, което доближава Серия А до Висшата лига и значително увеличава дистанцията пред Примера дивисион, Бундеслигата и Лига 1?


Увеличава се присъствието на чуждестранните футболисти

Сега италианските футболисти в Серия А са само 40%. Без коментар.


Мачове, които никога няма да забравим

 

Хелас Верона - Ювентус 2:2

Фиорентина - Торино 2:2

Рома - Фиорентина 2:1

Фиорентина - Ювентус 4:2

Интер - Ювентус 1:1

Сасуоло - Милан 4:2

 

  Сподели
218