Ювентус печели от проджба на билети два пъти повече от Милан и Интер


Н. Гавазов

Ювентус печели от проджба на билети два пъти повече от Милан и Интер

Изследване показва, че Ювентус изпреварва с голяма разлика останалите клубове от Серия А по отношение на печалбите от продажбите на билети за мачове и телевизионни права. Както е известно, в Италия принципите на разпределение на парите от транслация на срещите се доближават до тези в Англия, но предимството на "бианконерите" идва основно от това, че домашния стадион на Ювентус е собственост на клуба.

Според информацията, която получихме, торинци са спечелили от билети за мачовете си 50 милиона евро. Най-близо до шампиона по този показател са двата милански гранда Милан и Интер , които са попълнили касите си съответно с 26 и 27 милиона евро. Така например за Лацио тази сума е 7,5 милиона евро, а за Фиорентина 5,5 милиона.

Очакваната сума, която ще получи Ювентус от телевизионни права е 95 милиона евро, за Милан и Интер цифрата е 82 милиона. Всички останали представители на Серия А печелят значително по-малко - за Наполи и Рома сумата е около 60 милиона, Лацио 50 млн, Фиорентина 45, Удинезе 40, Палермо 39. Най-малко ще получи Пескара - около 27 милиона евро.

Сравнено с Висшата лига на Англия, на практика Ювентус, Милан и Интер ще получат повече пари от тройката Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. По-нататък вече британските клубове започват да изпреварват италианските - разликата между Арсенал, Челси, Ливърпул и Нюкасъл е малка в сравнение с Наполи, Рома, Лацио и Фиорентина, но Уигън например ще получи почти два пъти повече от Катания, същото важи за Астън Вила - Парма и т.н.

Според анализаторите, в средносрочен план нито един италиански клуб няма да може да достигне нивото на Ювентус, тъй като само този клуб има собствен стадион, напротив, очаква се разликата да стане малко по-голяма в полза на "бианконерите".

 

  Сподели
287