Стадионът на Интер - космически кораб (снимка)


Н. Гавазов

Стадионът на Интер - космически кораб (снимка)

Панорамни плъзгащи се покриви от натурално стъкло, което се контролира автоматично от чувствителна към измененията на времето система, най-нови технологии за подгряване и вентилация за зрителите на трибуните и за играчите на терена (при температура под 16 градуса започва подгряване на игрището), пиезоелектрически и фотоелектрични слънчеви панели, 3D 8K табло за водеоповторения, безплатен WI -FI на целия стадион, система за фиксиране на гола, пет нива на седалките, специални места за деца, музей за историята на Интер, зала на славата на клуба, специален магазин с атрибути на клуба, специална зелена зона за възстановяване и отдих - това ще бъде новият стадион на италианския Интер - информация, до която FUTBOL TV се добра благодарение на своите италиански приятели, които определят съоръжението като „космически кораб" и единствено по рода си в световен мащаб.

Както вече съобщихме, проектът за нов стадион на Интер беше одобрен през декември и единственото, което се знае за него е, че ще наподобява този на шведския АИК. Президентът Морати и мениджмънта на проекта Марко Фасоне се опитват да запазят в тайна плановете и само малка част хора имат достъп до идеите, включително и президентa на АИК Йохан Стромберг.

Задължителни атрибути на новия стадион ще бъдат също така няколко ресторанта, два търговски центъра, освен това все още се работи над някои необичайни решения, които ще направят така, че арената да не бъде скучна. Промени ще има и за съблекалните на играчите, които ще са изградени в съвременен стил и в духа на най-новите тенденции в архитектурата - като тук се вземат поуките от „Сан Сиро", чиито съблекални приличат на клетки за гладиатори.

Новото строителство ще поправи всички грешки от миналото и идеята е да направи посещението на стадиона привлекателно и желано не само за феновете на Интер. Почти сигурно е, че съоръжението ще бъде изградено от строителната компания Mabtex, откъдето вече намекнаха, че „стадионът ще бъде открит и едновременно с това уютен, с ефективно използване на пространствата. Той ще е изключително ефективен откъм потребление на енергия, която ще постъпва основно от алтернативни източници".

Първоначалният вариант е бил седящите места да са за 80 000 човека, след това, заради пожарната безопасност е взето решение местата да бъдат 67 000. Тук има две мнения и втората идея е вместимостта да е за 46 000 зрители.

Стадионът на Интер ще бъде построен в квартал Сан Донато - район, който се намира в края на града, но за сметка на това е удобен от транспортна гледна точка. Атмосферата в квартала не е добра, но тук буквално се копира опита на АИК, който след като издигна новия си стадион в абсолютно непрестижен за живеене квартал, шведският клуб построи няколко хотела, търговски центрове, кинотеатър и в момента това е най-престижният район в Солна и шведската столица. Интер твърдо е решен да направи същото, но в малко по-големи мащаби.

 

  Сподели
380