Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (06.11 - 11.11)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (06.11 - 11.11)

Празникът на качествения футбол продължи да шества по европейските терени и през уикенда. На Острова двата манчестърски отбора си взеха своето, но след като преди това докараха до инфаркт своите привърженици. В същото време Челси, Арсенал и Нюкасъл се препънаха срещу далече по-слаби отбори (поне на книга), а КПР и Рединг все още са без победи. В Германия общо взето не се случиха някакви сътресения, с изключение на това, че Волфсбург помете Байер, същото важи и за Испания, като изключим успеха на Реал Сосиедад срещу Малага. Най-интересно обаче беше в Италия, където централният мач на кръга между Лацио и Рома не мина без батални сцени около стадиона и на футболния терен. На север пък се случиха две изненади - Милан отстъпи у дома си от Фиорентина, а Интер загуби ломбардското дерби в Бергамо.

Представяме ви: Dream Team за периода 06.11 - 11.11. Тактическа постройка 3-5-2.

ВРАТАР

Юси Яскилайнен (Уест Хем)

За последните си 20 мача на „Сейнт Джеймсис Парк" Нюкасъл има само две загуби - срещу шампиона Манчестър Сити и вицешампиона Манчестър Юнайтед. Гостуването на новака Уест Хем беше добро дошло за хората на Пардю, които записаха две поредни равенства. Феновете на „свраките" очакваха победа и придвижване на тима нагоре в таблицата за класиране. Мачът за Нюкасъл обаче се превърна в истински кошмар. Не стига, че защитата на „чуковете" играеше много акуратно, ами и Нолан отбеляза гол в 38-та минута. На всичкото отгоре лондончани имаха на вратата си страж, който наистина се оказа последна преграда за ударите на Ба, Сисе, Бен Арфа, Амеоби... На практика Юскелайнен спаси своя отбор с фантастичните си изяви по време на мача и съвсем заслужено беше избран за играч на мача.

Подгласници: Консигли (Аталанта), Андрес (Осасуна).

 

ЗАЩИТА

Стивън Колкър (Тотнъм)

Централният защитник на Тотнъм Стивън Колкър изпълни блестящо задачата си в мача на своя отбор срещу Манчестър Сити и успя напълно да неутрализира най-опасното оръжие на противника Карлос Тевес. Няма нищо случайно, че Манчини смени аржентинеца в 73-та минута. А попадението на 20-годишния бранител на „шпорите" поддържаше интригата в двубоя до самия му край.

Хуан Гилермо Куадрадо (Фиорентина)

Колумбийският бранител беше истински цар на десния фланг и направи така, че Констант да изглежда смешен, а Ел Шаарави безпомощен. Асистенцията му за попадението на Ел Хамадуи е като гарнитура към добрата му игра.


Диего Годин (Аткетико Мадрид)

Атлетико победи Хетафе с 2:0 благодарение на попаденията на Адриан и Туран, но огромна заслуга за успеха на столичани има централния защитник Годин, който освен, че на практика изключи Алваро от мача, но компенсираше грешките на своите колеги в отбрана, включително и тези на десния бек Хуанфран. През втората част заигра като дефанзивен полузащитник - роля, в която също прояви съобразителност и майсторство.

Подгласници: Пелусо (Аталанта), Сократис (Вердер Бремен), Вестерман (Хамбургер), Басонг (Норич)


ПОЛУЗАЩИТА

Шаби Прието (Реал Сосиедад)

Кошмарът на Милан, Зенит и Андерлехт в Шампионската лига Малага прие аутсайдера Реал Сосиедад, който беше без победа в пет поредни мача. Едва ли някой е очаквал, че гостите ще вземат нещо тук, но чудото се случи и „сините" дори спечелиха трите точки, а в двигател за невероятния успех на Реал стана крилото Прието, който се превърна в лош спомен за Санчес и Велингтон, а голът на Шаби в 59-та минута се оказа победен.

Диего (Волфсбург)

Малко бяха тези, които вярваха в успех на Волфсбург срещу Байер Леверкузен и общо взето мачът на „ФОЛКСФАГЕН АРЕНА" премина равностойно - по отношение на точност на подаванията, спечелени двубои, удари към вратата и процентно владеене на топката. Разликата обаче я направи Диего, който вкара два гола за своите, замеси се при попадението на Дост и заслужено беше избран за играч на мача.

Хернанес (Лацио)

Едва ли ще изненадаме някого, ако кажем, че едно от най-жестоките дербита в света беше повече от оспорвано, с батални сцени извън терена и на футболното игрище. Резултатът е известен - Лацио постигна много важна победа с 3:2 над своя градски съперник, благодарение на попаденията на Кандрева, Маури и Клозе, но трябва да подчертаем, че всичко хубаво, което сътвориха „орлите" дойде след отлична игра на централния полузащитник Ернанес, който не позволи на Рома да овладее средата на терена, освен това 27-годишният футболист асистира за важния гол на Клозе и успя да опази Освалдо. Ернанес не се разписа в този мач, но заслужено беше избран за играч на срещата и съответно намери място в символичния отбор.


Маруан Фелайни (Евертън)

Във втори пореден мач 24-годишният белгиец спасява своя отбор. Попадението на Джонсън попари 35 999 зрители на „Гудисън Парк" и интригата в срещата се запази докъм средата на второто полувреме, когато Фелайни пое нещата в свои ръце - изравни резултата и асистира за победния гол. Евертън се доближи на четири точки от третия Челси и с това „карамелите" направиха борбата за топ 4 още по-интересна.

Андреас Вайман (Астън Вила)

Да вкараш гол на Манчестър Юнайтед е нещо, което би радвало всеки един футболист, но да оформиш дубъл срещу рекордьора по титли вече е повод за гордост. Двата гола на Вайман не само изправиха на нокти Сър Алекс, но и създадоха голяма интрига в двубоя, който в крайна сметка беше спечелен от Юнайтед. Постижението на 21-годишния Андреас обаче не може да бъде пропуснато.

Подгласници: Херман (Борусия М'гладбах), Рибери (Байерн Мюнхен), Хамшик (Наполи), Асамоа (Ювентус), Руис (Фулъм), Шнайдерлин (Саутхемптън), Джонсън (Съндърланд)


НАПАДЕНИЕ

Фабио Куялиарела (Ювентус)

Трите гола и асистенцията на Куялиарела заслужено му намират място в символичния отбор. Само за протокола ще отбележим, че всичко това Фабио направи само за 68 минути престой на терена, което още повече подсилва ефекта на неговите изпълнения.

Хавиер Ернандес (Манчестър Юнайтед)

Чичарито се оказа скритият коз от колодата карти на Сър Алекс в мача на Юнайтед срещу Астън Вила. През второто полувреме на срещата, при резултат 2:0 за домакините, мексиканецът замени безличния Ашли Йънг и успя да направи пълен обрат в двубоя. Ернандес намали резултата в 58-та минута, а малко по-късно след негов удар топката се отклони от Рон Влаар и влезе в мрежата на Брад Гузан. В 87-та минута пък нападателят се възползва от грешка в защитата на домакините и отбеляза третия гол, с който донесе победата на своите и по този начин Юнайтед остана еднолично на върха.

Подгласници: Ройс (Борусия Дортмунд), Дрекслер (Шалке 04), Клозе (Лацио), Дибала (Палермо), Бербатов (Фулъм).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Сам Алърдайс (Уест Хем)

Уест Хем пристигна на емблематичния „Сейнт Джеймсис Парк" и не само успя да се противопостави успешно на именития си противник, но и да го победи. За последните десет месеца това беше едва трето домакинско поражение на Нюкасъл, след като по-рано хората на Пардю загубиха от двата манчестърски клуба. По този начин „чуковете" се наредиха до шампиона и неговия подгласник, а това стана възможно не само заради безобразната игра на „свраките", а защото Сам Алърдайс накара момчетата си да повярват в успеха, освен това специалистът много умело управляваше тима си, с което изненада своя колега Алън Пардю - ясно се виждаше как гостите започнаха със стройната схема 4-2-3-1, а в хода на мача променяха постройката на 4-4-2 или 4-4-1-1, което разстройваше действията на противника.

 

  Сподели
170