Раздялата между Бенитес и Интер или една история с предизвестен край


А. Павлов

Раздялата между Бенитес и Интер или една история с предизвестен край

Днес Рафаел Бенитес и Интер се разделиха по взаимно съгласие. Така 50-годишният испанец си тръгва от "Стадио Джузепе Меаца" след само половин година начело на нерадзурите. Спомняме си, че Бенитес пое европейския първенец на 10 юни или, иначе казано, само 19 дни след тримуфа срещу Байерн.

Предизвикателството за испанския наставник не беше голямо. То беше огромно. Да застанеш начело на отбор, който е спечелил всичко възможно в рамките на един сезон, е една наистина доста трудна задача. В добавка към това човекът, когото Бенитес наследи, не беше кой да е, а самият Жозе Моуриньо, най-добрият футболен треньор в нашето съвремие.

Още в самото начало се прокраднаха леко песимистични очаквания относно работата на ексмениджъра на Ливърпул. Испанецът напусна червените след шестодишен престой, по време на който завоюва Шампионската лига, ала така и не успя да върне мърсисайдци на върха във Висшата лига.

С това Рафаел Бенитес си спечели славата на треньор, който среща сериозни затруднения в първенството. Нещо, което е абсоюлотно логично предвид резултатите, които Ливърпул записа под негово ръководство.

Наистина, ако се върнем по-назад във времето, ще видим, че Бенитес изведе Валенсия до две титли в Примера дивисион.

Но от тогава насам стилът, който налага вече бившият треньор на Интер, се променни извънредно много. В следствие на това Пуул не само не играеше достатъчно стабилно в последните сезони, а през последния тимът изпадна в пълна посредственост. Тази рана става все по-голяма, като в момента Рой Ходжсън е изправен пред сериозни препятствия в работата си на Анфийлд.

Оттук ще стигнем до извода, че назначаването на Бенитес начело на нерадзурите едва ли е било възможно най-доброто решение. В края на краищата, когато един добър капитан отиде на друг кораб, се търси такъв човек, който може да го замести по удачен начин.

Може би някои хора не биха се съгласили с последния ми пасаж, споменавайки двете отличия, които Бенитес прибави във витрината на миланци. Става дума за Суперкупата на Италия и световното клубно първенство. Тук биха могли да бъдат добавени и разгромните победи над Вердер и Бари с по 4:0, както и успехът срещу Парма с 5:2.

Това обаче е твърде, твърде малко за еврошампиона, който е едва седми във временното подреждане на Серия A. Нерадзурите също така не можаха да спечелят групата си в Шампионската лига.

Очевидно нещата в Интер не вървят и историята с попълненията е просто парлама. Факт, който доказва, че идването на Бенитес в Северна Италия беше история с предизвестен край.

  Сподели
159