Черна серия


Н. Гавазов

Черна серия

Тази вечер Барселона ще излезе срещу Атлетико в мач-реванш от четвъртфиналите на Шампионска лига и каталунците повече от всякога имат нужда от победа или постигането на положителен резултат, за да могат хората на Луис Енрике да се измъкнат от черната серия, в която попаднаха. Серия, която може да ги остави без титла и без участие в Шампионска лига, което на този етап от сезона се смята за тотален провал.

Разбира се, след около 40 дни може да се пишат и хвалебствени слова за отбора, спечелил златен требъл, но сега Барса е заплашен от провал на сезона.

Това стана след четири поредни слаби мача и много от феновете на испанския шампион все още не могат да си обяснят случилото се.

FUTBOL TV няма да гадае, дали гостуването на "Висенте Калдерон" тази вечер ще се превърне в част от този лош период, но ще се опита да даде отговор на причините за случващото се.

Първата причина за това е синдромът "Лига от два отбора". Не е тайна, че интригата за титлата в Примера дивисион се изчерпва с два отбора, понякога се появява и трети, но това е рядко явление. Полезното в случая е, че т.нар. грандове могат да играят с 50 до 70% от силите си срещу средняците и аутсайдерите и със свежи сили да се хвърлят в евротурнирите, където да жънат успехи.

Вредите обаче са повече от полезното. Най-напред липсата на интрига и достойна конкуренция води до намаляващ интерес на футболната общественост към вътрешното първенство на Испания и нежелание на водещите тв компании да плащат за мачове без участието на Реал и Барселона, което от своя страна никога няма да позволи на Примера да продава футболните си срещи така, както се прави в Англия и дори в Италия. Другото е, че обикновено лидерите живеят в свой свят, нямащ нищо общо с истинската картина, което води до измамно самодоволство и увеличаващо се разделение между клубовете. А това отново опира до първата вреда от тази диференциация в испанския футбол.

От подобно самодоволство се губи и чувство за реалност. Нека някой да каже, колко мача ще спечели фаворит във Висшата лига на Англия, ако играе с 50-60% от възможностите си срещу средняци и аутсайдери? Истината е, че след десетия кръг той няма да бъде сред лидерите не само за зона Шампионска лига, но и за Лига Европа.

В Испания не е така. Само преди три кръга Барселона направи равен с Виляреал, а Атлетико загуби от Спортинг, като точките станаха 9 в полза на каталунците и всички единодушно определиха кой ще бъде шампион през този сезон. И всичко това, след като Барселона не играе с пълни сили от Нова година насам! Нещо, което не може да си го позволи нито един отбор в Германия, Англия или Италия.

В един момент Барселона загуби от двата "Кралски отбора" и преднината от Атлетико се стопи на три точки. Дали столичани щяха да паднат в Хихон, ако знаеха каква ще е ситуацията в Ла Лига в началото на април? Едва ли, но това за пореден път доказва самодоволството, което бе обзело каталунците след като историческият съперник вече бе загубил 24 точки от началото на сезона.

Втората причина е пряко свързана с първата и в голяма степен двете се покриват. Знам, че каталунските фенове, а и тези на Реал Мадрид няма да се съгласят с мен и сляпо ще защитават своите любими отбори, но тези, които работят с хора, много добре знаят, че е много трудно да мобилизираш подчинените си, когато те са се отпуснали и я карат лежерно. Подобна инерция трудно може да бъде овладяна и трябва да се случи нещо разтърсващо, за да бъде променен векторът на движение. Това се забелязва и в други големи отбори от водещите европейски първенства, но там лошият период е по-кратък, заради голямата конкуренция. Но как да стане тук, когато един след друг идват съперници като Лас Палмас, Ейбар, Селта, Хихон и т.н.


Третата причина е физическата готовност на каталунците. Някой ще каже, че случилото се с испанския шампион е случайност. Но две загуби за осем дни няма как да е случайно при Барселона. "Блаугранас" се отнесе с високомерие срещу историческия си съперник и плати висока цена за поведението си на терена. Трябва да кажем, че може би в този мач хората на Енрике хвърлиха най-много усилия от началото на сезона. Дори в срещите с Арсенал каталунците действаха с по-малък капацитет! Веднага след дербито дойде и мачът с Атлетико, в който "дюшекчиите" тотално надиграха съперника си и ако не бе глупостта на Торес, гостите спокойно си печелеха срещата. Тук напрежението бе още по-голямо от сблъсъка с Реал, а натоварването не по-малко. И само след четири дни е гостуването на "Аноета", където Барселона по традиция играе трудно. Забележете, че точно в мачовете, в които шампионите изразходваха най-много усилия, в тях не постигнаха резултати. Защо ли? Защото между тях нямаше двубои с Ейбар, Хетафе, Леванте и т.н. Три тежки срещи за десет дни - това омаломощи хората на Енрике и за това не бива да се учудваме на тези лоши резултати.

Хайде сега представете си, как би изглеждала Барса в Англия, където ще трябва в 50 от 60-70 двубоя на сезон да се раздава на 100%? За някой може да е кощунствено, но феновете на каталунците просто ще трябва да свикнат със загуби от Сток Сити, Уотфорд и други.

От казаното по-горе се вижда, че спадът на Барселона е лесно обясним и не трябва да предизвиква чак толкова големи изненади. Само може да гадаем какво ще се случи тази вечер - дали каталунците ще излязат още по-изморени физически и психически, или Луис Енрике ще намери начин да изправи хората си. Напълно е възможно да се случи второто. Но това ще се лиши от смисъл, ако Облак играе по същия начин, както Рули през уикенда. Тогава черната серия ще продължи.

 

  Сподели
283