Липса на доверие (видео)


Н. Гавазов

Липса на доверие (видео)

Президентът на Реал Мадрид е известен с нестандартното си отношение към работата, задкулисната си дейност, своята самовлюбеност и постоянното желание да се къпе в лъчите на славата. Поради това не бива да ни учудват действията на Флорентино Перес, дори онези, които по една или друга причина донесоха унижения на клуба. Като, например, онова, когато Уесли Снайдер и Ариен Робен се завърнаха в Мадрид, но вече като триумфатори, натърквайки носа на своя бивш работодател, който година по-рано прецени, че двамата холандци са мъртви за футбола.

Или да кажем, продажбата на най-добрия играч на Реал през сезон 2013/14, чиято липса се почувства през изминалата кампания, когато се видя, че столичани са неадекватни по всички фронтове. Разбира се, бизнесът с фланелките върви, но от време на време трябва да има и някой добър спортен резултат, който да усмирява критиците и най-вече тълпата.

В нашия случай обаче трябва да признаем, че Перес е прав.

В неделя Икер Касияс даде прощалната си пресконференция, а във вторник в Порто ще бъде представянето му като ново попълнение на "драконите". Колкото и невероятно да изглежда, но един от символите на Кралския клуб напусна "Сантяго Бернабеу". Тъжно и с болка. Оставяйки феновете на Реал разделени на две.

Икер до декември 2012 година бе вратар-герой и вратар за образец. Десет "сухи мача" на Европейското и Световното, страхотното спасяване във финала на Мондиал 2010, отбитата дузпа срещу Парагвай, а в решаващия мач от Евро 2012 се молеше на съдията да сложи край на мъките на италианците. Благородство, разумност, съвършенство. Доверие.

Икер през декември 2012 година вече стана жертва на конфликта си с треньора. Португалецът е от онези специалисти, които не обичат авторитети. Някои казват, че не това е причината легендата да бъде пратена на пейката, а намерението на Моуриньо да разтърси отбора, да покаже, че за него няма неприкосновени играчи. Няма да гадаем коя е истинската версия, но е факт, че Икер бе замразен на пейката, а Антонио Адан стоеше между гредите, незнаейки какво се случва.

През сезон 2013/14 Касияс се трансформира в Икер Обидения. Португалският ураган отмина, но последствията от него останаха. Бе обявено, че Икер ще е вратар за Купите, а Лопес за мачовете в Примера. И камерите постоянно хващаха лицето на Касияс на пейката по време на мачовете, в които Диего Лопес играеше. Операторите бяха особено старателни при головете във вратата на Реал - мимиките и жестовете на легендата бяха еднозначни, без значение, дали Лопес е виновен или не. Седемте гола в два мача на Мондиал 2014 пък окончателно убиха психологията на Икер.

Така сезон 2014/2015 се превърна в този на феновете срещу Касияс. Отначало нямаше толкова много недоволни. Но постепенно освиркванията ставаха все по-мощни, протестиращите напуснаха кръга на тези, които бяха фенове на Моуриньо и все повече неутрални почитатели започнаха да изразяват негодуванието си към легендата.

А медиите това и чакаха. Парадоксът е, че голямо старание проявиха точно промадридските представители на средствата за масова информация. Тези под контрола на Перес. Всяка грешка на Касияс се представяше за катастрофа, а в главите на феновете се набиваше, че това е тенденция.

Дали в този момент взелият решение за раздяла с легендата Флорентино Перес не е потърквал доволно ръце - Касияс не е неприкосновен, никой няма да се възпротиви срещу напускането му?

Тук ще допълним и още един фактор, а именно за нарушения баланс в отбора. Заминаването на Шаби Алонсо и Ди Мария се отрази върху действията на столичани и особено много това се отнасяше в престрояването към отбранителен футбол. А когато в един отбор има системни проблеми в защита, играта на вратаря винаги е под микроскоп.

В последно време Флорентино Перес прие редица непопулярни решения. Историята с уволнението на Анчелоти, назначаването на Бенитес, вероятната раздяла със Серхио Рамос... В тези истории обаче не бива да търсим място за Икер Касияс. Ако погледнем истината в очите, вратарят спря да радва феновете с добра форма и голяма кондиция. В съвременния футбол има много случаи когато легенди напускат и отиват в друг отбор.

Просто така трябва.

Още повече, че Касияс наистина има нужда от ново предизвикателство, където може да започне отначало. Хубавото е, че това е Порто. Отбор, който отдавна се стреми да се върне на нивото си от началото на века. А Икер е човек, способен идеално да тласне напред съотборниците си и да спаси колектива в ключовите моменти. Ако, разбира се, получи пълно доверие. Като онова, което имаше на "Сантяго Бернабеу" до декември 2012 година.

ВИДЕО

  Сподели
220