Бомба със закъснител


Н. Гавазов

Бомба със закъснител

"Клубът направи важна крачка напред, подписвайки с Туран. Барселона спечели. Един от кандидатите за президент на клуба сподели друго мнение за Арда. Това означава, че той не вярва в Луис Енрике", заяви преди няколко дни ръководителят на каталунците Жозеп Бартомеу.

Няма никакви съмнения, че Туран е най-добрият турски футболист от сегашното поколение. Това е играч с великолепна техника, чудесен дрибъл и мощен удар. Към всичко това ще прибавим и характера на турчина, което го прави отлично попълнение за всеки един отбор.

Дали обаче това наистина е така? FUTBOL TV споделя своята гледна точка за трансфера на Арда в Барселона, който според нас е вреден на двата клуба, а и не е от полза за самия футболист.

Барселона

Плашещият факт в този трансфер е, че голяма сума пари бяха похарчени за играч, който ще бъде използван за ротации. Впрочем, това е проблем за съвременните Барселона и Реал Мадрид, които поставиха началото на една луда надпревара в харченето на пари с цел да натъркат носа на конкурента. Качествената подмяна на Суарес или Иниеста може да стане само от много добър и съответно, много скъп играч. През миналата година каталунците заплатиха 20 милиона евро за Ракитич, поради това няма какво да се учудваме, че сега платиха 34 милиона за един от най-добрите футболисти на Примера. Така Барса стана жертва на собствената си суета на трансферния пазар, харчейки луди пари за резерва. При това резерва, която ще бъде използвана едва през януари следващата година.

Не е ли твърде скъп този трансфер?

 

Атлетико Мадрид

След края на миналия сезон Туран даде обширно интервю за турска медия, в което каза, че иска да опита силите си в ново първенство. В офиса на Атлетико последваха незабавни обаждания от страна на Манчестър Юнайтед, Челси, ПСЖ и Милан. Веднага след това последва изказване на агента на играча, който увери, че клиентът му желае да играе в Англия. Така италианците и французите отпаднаха от сметките, а феновете на "дюшекчиите" спокойно приеха новината - кой не иска да опита възможностите си в най-конкурентното и изпълнено с напрежение първенство в света?

Последва обаче незабавно и конкретно предложение от Барселона. И столичани се оказаха без изход: лидерът в съблекалнята и един от стълбовете на гангстерския футбол на Симеоне бе загубил мотивация да "убива" заради своя треньор. Естествено, такъв човек няма място в отбора. Поради това тук не изпитахме удоволствието от някаква трансферна сага, а чисто и просто Атлетико продаде играча.

Проблемите обаче възникнаха след това. Първо, столичните фенове останаха силно разочаровани, че Туран замина за Барселона. Второ, този трансфер предизвика слухове за загубен контрол на Симеоне върху съблекалнята. Едва ли е точно както го описват испанските медии, но малкото зрънце се появи. Третият проблем е най-голям: кой ще замести Туран? Слуховете започнаха да изброяват различни играчи, но внимателен поглед във всеки един от тях показва, че кандидатурите просто не стават. Ди Мария? Третият в Примера може само да мечтае за скъп играч като аржентинеца. Педро? Слаб като отборен играч. А, да, Вието. А прилича ли ви Лусиано на лидер?

 

Туран

С не по-малко проблеми ще се сблъска Туран, чийто основен враг ще бъде игровото време. Арда е отличен футболист, който може да играе близо до вратата на противника, но не по-малко успешно е способен да действа и в средата на терена. Кой обаче от триото Меси- Суарес - Неймар ще отиде на пейката? И кой ще се осмели да го направи? Туран е обречен за предната линия, ако разбира се, някой от южноамериканците не се контузи. Най-вероятно турчинът ще трупа игрови минути в средата на терена. Тук обаче са Иниеста и Ракитич. Дали обаче Арда ще се съгласи да влиза в игра за по 15-20 минути през второто полувреме? Турчинът е отличен футболист, но и с чепат характер. Не поема ли Енрике голям риск да развали атмосферата в съблекалнята и да съсипе един добре работещ механизъм? Освен това Туран е играч, чиито качества подхождат на дисциплинирания игрови модел на Симеоне, но не и на академичния стил на Барселона.

Тук ще припомним и това, че първият официален мач на Туран за новия отбор ще е чак през януари. Така играчът е изправен пред един непривлекателен период само да тренира и да гледа от пейката срещите на отбора.

Като цяло, трансферът на Туран не бива да предизвиква чак толкова голяма еуфория сред почитателите на Барселона и на турския футболист. На пръв поглед Атлетико прибра 34 милиона, Арда ще има възможност да облече фланелката на каталунците, а Барселона отмъкна лидера на конкурента. На практика, дали Луис Енрике не заложи бомба със закъснител, която може да избухне в най-решаващата фаза на сезона?

 

  Сподели
309