Кристиано Роналдо: Гледам на отличията едно по едно


.

Кристиано Роналдо: Гледам на отличията едно по едно

Носителят на приза за Най-добър футболист за изминалата 2008 година Кристиано Роналдо предвкусва един от най-значимите периоди в кариерата си досега. 2010 е годината, в която се очаква португалският магьосник да завоюва първите си ценни отличия с тима на Реал и да опита да помогне на родината си в борбата за световно надмощие на първенството в ЮАР. Даровитият нападател отдели време за кратък разговор с журналистите на FIFA.com броени минути преди да излезе на сцената в „Конгресхаус" в Цюрих за церемонията по връчването на наградите на футболната асоциация за тази година.

- Кристиано, номиниран си за първото издание на наградата на ФИФА за най-красив гол за годината за попадението си срещу Порто в Шампионската лига. Разкажи ни нещо повече за него.


- Голът бе невероятен. Не само защото бе на моя сметка, попадението бе наистина фантастично. Ако обаче ме попитате как успях да го отбележа, няма да мога да Ви отговоря. Ритнах топката с всичка сила и секунди по-късно видях как тя се заплете в мрежата. Идеята да се включи подобно отличие в церемонията е страхотна.


- Португалия се падна в много тежка група за Световното първенство в ЮАР. Каква бе първата ти мисъл, след като видя резултата от жребия?


- Съперниците ни са сериозни отбори - Кот Д'Ивоар, Бразилия и Северна Корея са изключително опасни. Няма от какво да се оплакваме, трябва да излезем на терена и да покажем какво можем. Ще ни бъде трудно, но съм сигурен, че ще се справим с предизвикателството.


- Кой е мачът, който ще реши изхода в групата според теб?

 

- Всеки мач ще е важен сам за себе си. Нашият отбор ще е решаващ фактор в групата и трябва да запазим концентрацията си. Първият ни съперник Кот Д'Ивоар притежава играчи с мощна физика и страхотна мотивация. Въпреки това смятам, че сме по-добрият отбор и заслужено ще спечелим.

 

- Ще бъдеш център на вниманието в Южна Африка. Това ще упражни ли повече натиск върху теб?


- Не мисля, че ще бъда третиран по специален начин от феновете. В Африка има много португалски имигранти и целият отбор ще бъде на почит, когато пристигне. Световното е важен момент за всеки тим и подкрепата на публиката ще ни помогне много.

 

- Бил ли си в Южна Африка досега?


- Не, ще ми бъде за първи път догодина. Щастлив съм, че ще имам шанса да посетя страната.


- Ако Португалия премине груповата фаза на турнира, съществува шанс да се паднете с отбора на Испания в 1/8-финалите на надпреварата. Обсъждал ли си тази възможност със съотборниците си?

 

- Напълно концентрирани сме за първата фаза на турнира. Нормално е да срещаме все по-силни и по-силни отбори по пътя си напред. Ако успеем да спечелим първия си мач, сме способни да стигнем далеч - вярата в собствените възможности ще бъде нашата движеща сила.

 

- Миналото лято взе важното решение да преминеш в състава на Реал Мадрид. Как се чувстваш в първите си месеци с новите съотборници?


- Това е съвсем ново преживяване за мен. Обстановката в клуба е по-различна от тази в Юнайтед, въпреки че и двата отбора са световни грандове. Казвал съм го няколко пъти - кариерата ми в Манчестър приключи, новият живот стартира в Мадрид. Надявам се да спечелим много трофеи с тима. Много съм щастлив тук.


- Имаш голям избор от отличия: титлата в Примера Дивисион, Шампионската лига, Световното първенство ... Какви са целите си за идната 2010 година?


- Да спечелим всички възможни турнири. Реал притежава страхотен тим и ще се бори с всички сили за титлата в първенството и в Европа. Световната купа е по-амбициозна задача, но запазвам вярата си и за нея. Нека мислим за отличията едно по едно и да не мечтаем на едро.

  Сподели
282