Роналдо: Хейтърите ми помогнаха да постигна всичко


Роналдо: Хейтърите ми помогнаха да постигна всичко

Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо не се притеснява от това, че не се харесва на всички фенове по света. Нещо повече, ненавистта на някои почитатели на футбола е допълнителна мотивация за португалеца.

- Кой бе твоят герой в детството?

- Като дете аз гледах португалските играчи, такива като Луиш Фиго и Руи Коща. Видях как те играят на най-високо ниво и пожелах също да достигна тяхното ниво.

- Как родителите ти помогнаха да започнеш футболната кариера?

- Те ми позволиха да напусна Мадейра на 12 - годишна възраст, за да се присъединя към Спортинг Лисабон. Помня, как плаках. Но едва сега, когато имам син, аз разбирам, колко трудно им е било да ме пуснат. Те го направиха, което е правилно за моята кариера, но не им е било леко да вземат това решение.

- Кой повече от тях те подкрепяше?

- Моята майка. Тя винаги ме е подкрепяла.

- Имаше ли човек, който специално ти помогна в началния етап на кариерата?

- Аурелио Перейра (главният скаут на Спортинг, който открива Роналдо) винаги е бил много важен човек в моя живот, от самото ми детство. Той вярваше в мен.

- Какво научи за себе си след финала на Евро 2016?

- Знаех, че не мога непосредствено да помогна на терена, но все пак да изиграя важна роля. Излязох с реч на полувремето, давах съвети и ободрявах отбора покрай тъчлинията. Футболът се състои не само от тези 11, които се намират на терена, а много повече.

- Кой най-важен урок ти преподаде футболът?

- Да използвам за мотивация тези, които те ненавиждат. На практика, аз имам нужда от хейтъри - те ми помогнаха да постигна всичко.

- Кой треньор най-много повлия върху изграждането ти като футболист?

- Отнасям се към Сър Алекс като към баща. Всички треньори са важни, но в Реал аз се появих като мъж, а в Манчестър бях момче. И внезапно се оказах в един от най-великите клубове в света. Понякога имах нужда от такъв като Сър Алекс.

- Кой от треньорите най-много може да ви ободри в съблекалнята?

- Зинедин Зидан бе прекрасен пример през миналия сезон. Ние започнахме не по най-добрия начин, но след това се появи той и стана катализатор на един от моите най-добри сезони. Ние постигнахме великолепна серия в Ла Лига, спечелихме Шампионска лига, а след това аз спечелих евро 2016 с Португалия. Това бе велик сезон за мен и за Реал. Подходящият треньор може да ме вдъхнови за такива неща.

- Кой бе твоят най-труден опонент?

- През годините имахме велики схватки с Ашли Коул - той не ти дава и секунда да си починеш. Това бе отличен играч, бърз, добре играещ в отбрана. Винаги знаех, че срещу него ще е трудно.

- Кой от съперниците обожаваш повече от всичко?

- Между мен и Меси има взаимно уважение. Медиите обичат да раздуват нашето съперничество, но не е така. Не сме приятели, но се уважаваме.

- Кой е твоят най-щедър съотборник по отношение на време и пари?

- Където и да играех, навсякъде клубовете и играчите се отнасят сериозно към благотворителността. Ние трябва да помагаме, защото много ни провървя.

- С кой от съотборниците си би отишъл на разузнаване?

- Пепе - той не е само отличен защитник, той въобще нищо не оставя на терена. Пепе винаги се раздава на терена.

- Кой от колегите ти или бивши треньори са най-големи футболни мислители?

- Играл съм под ръководството на много треньори, но Жозе Моуриньо винаги аналитично е мислил, той много внимателно раздробява всеки детайл.

- Кой най-много от всички повлия на твоята кариера?

- Аз.

- Кой от съотборниците ти най-много те е вдъхновявал?

- Мой главен източник на вдъхновение бях аз. Никой не е поставял пред мен по-големи изисквания, отколкото аз. Казах, че обожавах Фиго и Коща, но никога не съм искал никого да надминавам. Винаги съм се фокусирал само върху това постоянно да демонстрирам всичко, на което съм способен.

 


5013