Бундеслига 2014/15 - без конкуренция


Н. Гавазов

Бундеслига 2014/15 - без конкуренция

Завърши 52-то издание на Бундеслигата - сезон 2014/2015, който остави противоречиви чувства сред почитателите на немския футбол. Може би защото главната интрига, тази за титлата, умря още преди да се зароди. Разбира се, за това трябва да "благодарим" на Борусия Дортмунд, макар че за всички бе ясно, че губейки голмайстора си за последните три години в лицето на Роберт Левандовски, за "жълто-черните" ще бъде много трудно да се противопоставят на баварската машина.

Байерн еднолично оглави класирането в петия кръг, изпреварвайки Борусия с 5 точки. Надеждите на безпристрастните фенове за интрига в първенството веднага се насочиха към Шалке 04 и Байер, но скоро се разбра кой ще бъде шампион, при това баварците го направиха безапелационно, с голова разлика 80-18. При това положение на нещата е трудно да кажем до какво ще доведе отсъствието на конкуренция на върха в Бундеслигата - загуба на чувство за реалност, намаляване на интерес към турнира, липса на мотивация... Нямаме време за гадаене, но едно е сигурно - липсата на конкуренция е най-лошото нещо във всяка една област на съвременния свят.

Преди да насочим нашето внимание към разочарованията и приятните изненади на сезона, нека хвърлим един поглед върху дъното на таблицата. Именно тук бяха по-интересните неща и интригата се запази до последно. Хамбургер за втора поредна година се забърка в плейофи за оставане в елита, като и този път, по някакво чудо, "динозаврите" успяха да се измъкнат. Впрочем, Хамбургер си остава най-неприятният за гледане отбор (нищо чудно, че читателите на Kicker, най-много искаха този отбор да изпадне). Северняците освен, че са най-груби, но и създават най-малко положения за гол и имат най-малка реализация на положенията си.

По чуден начин се спаси и Щутгарт, който специалистите бяха отписали от сметките за следващата кампания. Швабите записаха три поредни победи, като две от тях бяха срещу преки конкуренти и събирайки 36 точки, завършиха на 14-та позиция. Хановер 96 и Херта не изненадаха. Ако погледнем статистиката, ще видим, че тези два тима се спасиха само защото показаха висок процент реализиране на положенията си, въпреки че по създадени опасни ситуации берлинчани и саксонци са сред последните четири отбора в лигата.

Относно изпадналите Фрайбург и Падерборн, те станаха жертва на лошото си представяне през втората част на сезона. "Соколите" взеха само пет точки в последните си шест мача и определено имат най-слабия отбор в лигата. Падерборн бе изпратен във Втора Бундеслига със симпатии. Абсолютният дебютант в елита се представи блестящо през есента и дори оглави класирането в четвърти кръг. Веднага се заговори за новия Волфсбург от 2009 година, но приказката бързо свърши, скамейката на Андре Брайтнеррайтер се оказа много къса, а през пролетта нещата станаха още по-лоши.

Говорейки за провали, започваме от най-големия, този на Борусия Дортмунд. След 17 изиграни мача "жълто-черните" се сринаха на последно място и имаха в актива си само15 точки. Интересното е, че играта на дортмундчани не бе лоша (втори по пробягани километри и трети по владеене на топката), но отборът обърка всички специалисти с доброто си представяне в групите на Шампионска лига и ужаса в Бундеслигата. Иначе, статистиката веднага ще ни помогне да видим къде са причините за проблема - Дортмунд е трети по създадени положения за гол и 16-ти по тяхната реализация. Дали ръководството няма да търси други нападатели?

Шалке 04 също разочарова. Шесто място в крайното класиране, много слабо представяне в заключителната част от сезона, лоша игра от страна на отбора, проблеми с дисциплината... Когато Ди Матео дойде, за всички бе ясно, че "миньорите" ще наблегнат на отбранителния футбол, но никой не можеше да предположи, че играта ще бъде толкова невзрачна. Класата на футболистите я имаше, но италианецът не успя да я реализира и в крайна сметка загуби работата си.

Припомняйки за приятните изненади, започваме с Волфсбург. "Вълците" бяха далече от борбата за титлата, но станаха подглсници на шампиона и дори първи победиха Байерн през този сезон! Дитер Хекинг оглави тима през 2012 година и създаде много мощен колектив, който е способен да воюва на три фронта. Великолепната игра на Дост, най-добрият асистент на сезона Кевин Де Брюйн, създаването на много положения за гол -всичко това накара хората не само в Германия, но и в Европа да симпатизират на "вълците". Лошото е, че лидерите могат да напуснат след края на сезона, а каква ще е съдбата на Волфсбург - това на този етап не може да кажем.

Другата приятна изненада е Вердер Бремен. "Музикантите" се намираха на последно място в класирането след деветия кръг и показваха лош футбол, което доведе до уволнение на Робин Дут. Новият треньор Виктор Скрипник намери нужния подход, започна да се доверява на младежите, с които работеше по-рано и още през първата половина на сезона извади тима от опасната зона, а през втората част Вердер започна да се бори за Лига Европа.

Кьолн също зарадва с добро представяне. Новакът успешно се закрепи в първенството, а след победата над Шалке 04 в 32-я кръг си гарантира място в елита.

Няма как да пропуснем и прогреса на Алекс Майер. Бившият играч на Хамбургер вкара 19 гола и стана голмайстор на сезона, при това пропусна края на кампанията заради травма. Казват, че основната причина е заради Томас Шааф, който наложи атакуващ стил на "орлите". Няма как да знаем, дали това е вярно. Факт е, че Майер остави след себе си Левандовски, Робен и Обамеянг.

Символичен отбор:

Нойер (Байерн Мюнхен) - Щранцл (Борусия М'гладбах), Боатенг (Байерн Мюнхен), Налдо (Волфсбург) - Робен (Байерн Мюнхен), Де Брюйне (Волфсбург), Кастро (Байер Леверкузен), Белараби (Байер Леверкузен), Алаба (Байерн) - Дост (Волфсбург), Майер (Айнтрахт).

Старши-треньор: Дитер Хекинг (Волфсбург)

 

  Сподели
247