След сезона: Бундеслига. Господството на Байерн


Н. Гавазов

След сезона: Бундеслига. Господството на Байерн

На практика, в Германия нищо не се промени. Байерн отново стана шампион и носител на Купата. Но сезонът в Бундеслигата както винаги предложи много емоции, а на хоризонта се появиха някои нови тенденции, които заслужават нашето внимание. FUTBOL TV припомня на своите читатели най-интересното от изминалата кампания в най-посещавания шампионат в Европа.


Отборът на сезона

Байерн Мюнхен бе размазан от Реал Мадрид в полуфиналите на Шампионска лига, но в Бундеслигата баварците са абсолютен хегемон: втори пореден златен дубъл и общо десети в историята на мюнхенци. На всичкото отгоре Байерн подобри няколко рекорда, включително и това, че стана шампион още през март. Като добавим и победата на Световното клубно първенство... От друга страна на немския зрител най-безцеремонно бе натикан в лицето стила "тики-така" и някакви странни ротации, които хвърлиха в смут футболните анализатори в опита им да обяснят какво се случва. Сега остава да видим какво ще се случи и дали в края на следващия сезон Пеп Гуардиола няма да бъде замерян с испански домати.

Подгласници: Аугсбург, Хофенхайм, Майнц 05


Играч на сезона

Марко Ройс по всички показатели е в числото на най-добрите. По системата "гол+асистенция" немецът до последно бе на първо място, но в заключителния кръг Марко бе изпреварен от Роберт Левандовски. Работата обаче не е само в попаденията. Ройс стана истински лидер на Борусия, главен персонаж в средата на терена. При това играчът се разкри в пълна степен: през есента действаше отляво, след това се придвижи към позицията на плеймейкъра, а понякога игра в центъра. Благодарение на неговия универсализъм, през пролетта Борусия изглеждаше отлично.

Подгласници: Фирмино (Хофенхайм), Рикардо Родригес (Волфсбург), Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)


Голмайстор на сезона

Роберт Левандовски проведе отличен сезон и стана голмайстор на първенството. Кампанията много добре характеризира поляка като спортист и човек. Той още в началото знаеше, че напуска Байерн, но не си позволи да се отпусне и до последния двубой от сезона честно се сражаваше за Борусия.


Разочарование на сезона

Благодарение на единствения гол в срещата-реванш с Гройтер Фюрт, Хамбургер все пак успя да запази мястото си в Първа Бундеслига и името си "динозаврите" - прозвище, което носят като отбор, който никога не напуска немския елит. Истината е, че северняците жънат плодовете на лошия мениджмънт. Франк Арнесен реши да направи от Хамбургер фарм-клуб на Челси, видимо, не без лични изгоди. Всички трансфери на датчанина се оказаха пълен провал, но той продължи да влияе на събитията. Освен това Рафаел ван дер Ваарт спря да играе заради лични проблеми, подобно нещо се случи с Ветсерман, Янсен, Адлер, Аого, които до неотдавна играха за Германия, а сега никъде не ги викат. Сменяха се треньори, мениджъри, а Хамбургер изглеждаше все по-зле и по-зле. На всичкото отгоре растяха заплатите и в крайна сметка в момента дългът на клуба е над 20 милиона евро.

Подгласници: Айнтрахт Франкфурт, Байер, Рафаел ван дер Ваарт (Хамбургер), Юлиан Дракслер (Шалке 04)


Беззащитната Борусия

Безпощадната епидемия от травми и дисквалификации принудиха Юрген Клоп през целия сезон да използва 11 различни играчи в защита, включително и бившият нападател Ерик Дурм и Мануел Фридрих, завърнал се от пенсия. При всички тези проблеми, Дортмунд е едва втори в Бундеслигата и ако сравняваме предишните сезони, резултатът не е най-лош, а това само идва да покаже, че в тактическия модел на Клоп не са толкова важни фамилиите, колкото работата на самия модел.


Зрелищният Хофенхайм

"Селяните" от Зинсхайм са един от най-резултатните отбори в Европа, а в мачовете на Хофенхайм се вкарват средно по 4.2 гола на мач и този показател е по-висок от Ливърпул и Реал Мадрид, които имат Луис Суарес и Кристиано Роналдо. Невероятната разлика от 72-70 бе постигната благодарение на идеята "най-добрата отбрана е атаката", а резултатът от това е, че любителите на залозите се влюбиха в отбора на Маркус Гисдол. Дали новото прозвище на Хофи няма да стане "Разюзданата банда"?


Тенденции на сезона

Голямата четворка не се промени. Единствената разлика от миналия сезон е, че Байер и Шалке 04 си размениха местата.


"Сигнал Идуна Парк" продължава да поставя рекорди. През изминалия сезон мачовете на Борусия Дортмунд са наблюдавани от 1 855 156 зрители, което е с близо 15 000 човека повече в сравнение с миналата година, като капацитетът на стадиона бе запълнен средно на 99.7% (80 361 човека средно на мач). Борусия е единственият отбор в Европа, на чиито мачове ходят средно по 80 000 зрители. При гостуванията на тима този показател е 45 566 човека.


Отдалечаването на Байерн от конкурентите придобива опасни размери. Губи се интригата в борбата за титлата, а с това и половината от магията на немския футбол, което няма как да понижи интереса към най-посещавания шампионат в Европа.

 

Две истории, които можеха да не се случат

Президентът на Байерн ще прекара 3.5 години в затвора

62-годишният Ули Хьонес бе осъден на лишаване от свобода за данъчни измами. Това не може да не предизвика учудването ни, тъй като в България никога няма да се случи подобно нещо, но това е тема на друг разговор. Историята с доходите на Хьонес се проточи една година и в началото обвиненията срещу функционера изглеждаха като вестникарска история. С всяко ново съдебно заседание обаче легендата на Байерн престана да изглежда чист човек, а за изненада на всички призна за укрити 15 милиона евро. В крайна сметка шампионът на света и Европа бе изключен от залата на славата на немския спорт.


Саксонското дерби

За лошо или за добро, завръщането на Брауншвайг в елита даде на любителите на немския футбол най-жестокото и непримиримо дерби в Бундеслигата. Няколко дни преди мача Хановер 96 - Айнтрахт Брауншвайг полицията откри по улиците на града прасе с нарисуван на гърба номер и лого на "96-те". Оказа се, че животното е било използвано от феновете на Брауншвайг за да бъде сравнено с него Роберт Енке. Оказва се, че за дебилите няма граници.

 

  Сподели
233