Играч във фокус: Джердан Шакири


А. Павлов

Играч във фокус: Джердан Шакири

Име: Джердан Шакири
Националност: Швейцария
Възраст: 20 години
Позиция: крило
Отбор: Байерн

Новото попълнение на Байерн Джердан Шакири е новата атракция на Бундеслигата!

Вчера 20-годишният швейцарец развинти защитниците на Регенсбург при победата на Байерн с 4:0 в среща от 1-ия кръг за Купата на Германия. В 60-ата минута на двубоя пък Шакири завъртя прекрасно топката от пряк свободен удар и вкара за 2:0, а следващите две попадения на "баварците", отбелязани от Марио Манджукич и Клаудио Писаро, бяха подготвени от швейцарския национал.

Представянето на Шакири показва, че крилото претендира не за друго, а за титулярно място в немския рекордьор по титли.

Това ли е точно играчът, който ще върне победния манталитет на Байерн? Онзи, който отново ще намери баварския ген? Кой е всъщност Шакири?

Роден през 1991 година в бивша Югославия, откъдето произлиза и нетипичното име за един швейцарец. Шакири, който понастоящем е оценяван на 12,5 милиона евро и който има договор с "баварците" до 2016 година, е малко дете, когато семейството му се преселва в Швейцария. Със своите братя и сестри Джердан е трябвало да дели една стая. От време на време се е налагало също така децата да подпомагат своя отчасти безработен баща с пари, които те са изкарвали от училищни проекти. За кратко време семейството дори е трябвало да живее в къща, където не е имало отопление.

Още в юношеските си години в Базел Шакири разкрива големия си талант. Дребничкото момче винаги се налага над съперниците си и никога не се предава. С нарастването на неговата възраст се очертава превъзходната му физика. Действително Шакири е висок едва 169 сантиметра, но тежи цели 70 килограма. По този повод Торстен Финк, някогашният треньор на крилото в Базел, заявява следното: "Джердан е едно много нахално куче. Той е игрово силен и има добър дрибъл."

Разбира се, обожаваният от жените младеж (между прочем все още неженен) е суетен. Прическата му трябва да седи добре. Това е важно. Македонският му фризьор казва след трансфера на Шакири в Байерн: "Джердан трябваше да ме включи в договора."

Шакири има двама по-големи братя и една по-малка сестра. Ердин, най-големият от всички, регламентира комуникацията между крилото и медиите. Поиска ли някой да проведе интервю с Шакири, той първо трябва да се уговори с Ердин. Случва се някои запитвания да бъдат отхвърлени. Защото Шакири трябва да се концентрира върху футбола.

В личен план вярващият мюсюлманин се възхищава на швейцарската суперзвезда в тениса Роджър Федерер. Във футбола Лионел Меси и Кристиано Роналдо са неговите идоли. Истински победители, също както и Шакири.

През март 2010 година на 18-годишна възраст бързакът записва своя дебют за представителния тим на Швейцария под ръководството на бившия треньор на Байерн Отмар Хицфелд. През 2010 година Шакири става шампион и носител на купата с Базел, като през 2011 той отново печели титлата. През същата година бива отличен и за "Футболист на годината в Швейцария".

Изобщо досега кариерата на Шакири се развива изцяло във възходяща линия. "Баварците" почукаха на вратата и младият швейцарец не се поколеба да отклони офертите на Галатасарай и Зенит, преминавайки в Байерн срещу сумата от 11,5 милиона евро. Сега в Мюнхен Джердан продължава да пише своята история. Отново във възходяща линия.

Статията е преведена от www.bild.de

  Сподели
243