Защо Байерн се раздели толкова лесно със своя капитан?


А. Павлов

Защо Байерн се раздели толкова лесно със своя капитан?

Днес Байерн и Марк ван Бомел се разделиха по взаимно съгласие. По-късно през деня 33-годишният холандец замина за Милано, където парафира контракт с Милан. Неговата продължителност не се оповести, но е сигурно, че тя е по-голяма от една година.

В тази връзка голяма част от водещите тимове на Стария континент спазват практиката да не предлагат дългосрочни договори на футболисти, прехвърлили 30-те. Един от тези отбори е и немският първенец, който през миналата година удължи със само 12 месеца договора на Ван Бомел.

Това стана след най-силния сезон на халфа в неговата кариера. Той бе с основна заслуга за спечеления дубъл и достигането до финал в Шампионската лига. В добавка към това той изигра много силно световно първенство, от което спечели сребърен медал.

Така тук се появява големият въпрос каква е точната причина за напускането на Ван Бомел. Първоначално се говореше, че това е конфликтът между Кралската холандска футболна асоциация и Байерн. Както е известно, играчът се контузи в евроквалификация през октомври и след това един месец бе извън строя. Прокраднаха се и слухове, според които титулярното място на Бомел изстиваше. Третата хипотеза пък е свързана с това, че червените трябваше да действат по-бързо и съобразително с контракта на своя капитан.

Именно третото предположение изглежда най-състоятелно, тъй като пасивността на ръководството е озадачаваща. Няма значение, че клубът не извлече финансова полза от холандеца. Големият проблем е как един отбор от калибъра на Байерн си позволява огромния лукс да се раздели с лека ръка със своя предводител.

Карл-Хайнц Румениге изтъкна големите му заслуги към клуба като довод за решението на управата да прекъсне договорните си взаимоотношения със състезателя.

Но дори и така да е, при положение че сезонът се намира в своя разгар, предстоят решителни битки в Бундеслигата, за Купата за Германия, и разбира се, в Шампионската лига, този ход не изглежда особено разумен. Не е тайна, че в най-силния евротурнир опитът играе решаваща роля, а при отсъствието на Бомел баварците ще загубят една значителна част от него.

Вярно е, че тимът привлече Луиш Густаво и има Анатолий Тимошчук, но и двамата нямат тази харизма, с която се отличава Марк ван Бомел.

Пасивните действия на баварците са доста рискови, като тепърва ще видим дали те ще се отразят негативно върху тяхната кампания.

  Сподели
179