Раздяла по немски или защо се нарушават традициите


Н. Гавазов

Раздяла по немски или защо се нарушават традициите

Който изкъсо следи Бундеслигата знае, че уволнението на треньор в началото на сезона е извънредно събитие, а още по-изненадващото е, когато става дума за клуб като Байерн Мюнхен. Немците са нация, която обича да планира, а специално за баварците това важи още в по-голяма степен - още през лятото е известно каква ще е програмата за колективно посещение на Октоберфест, какви снимки ще се правят и вероятно коя марка бира ще се употребява.

Ако погледнем историята, ще видим, че последният специалист, уволнен преди Нова година е Ерих Рибек през 1993 година, като тогава това се случи преди зимната пауза. Още по-рано има друг подобен пример - с Юп Хайнкес, който загуби работата си в началото на октомври 1991 година, когато баварците спечелиха само 4 от 12 мача и се доближиха до зоната на изпадащите.

За последния половин век нито един треньор на Байерн не е бил уволняван през септември. За това и раздялата с Карло Анчелоти е едно от най-изненадващите неща, които ще останат в историята на немския футбол през този сезон.

Впрочем, италианецът прекалено много се довери на себе си, на собствения си бекграунд и ако щете - на историята на взаимоотношенията клуб - треньор. Даже преди две седмици Карло обеща да покани всички хейтъри на вечеря и да ги почерпи с хубаво вино. Уви, това няма да се случи, след като организаторът на срещата загуби работата си. Показвайки, че все пак е пропуснал един момент от историята - в Байерн никога не са имали милост към треньорите, включително и към Хосеп Гуардиола.

Ако се замислим, уволнението на Анчелоти е логичен ход на ръководството на Байерн, въпреки че вчера до последно се появяваха противоречиви информации за бъдещето на треньора. Карло отказа да се вгледа в проблемите след пристигането си, отказа да анализира проваленото лято (загуби от Милан, Интер, Ливърпул и Наполи с общ резултат 0:11) и влезе в конфликт с някои играчи.

Без да градираме по важност, италианецът загуби контрол над колектива. Ули Хьонес каза снощи, че треньорът е отвърнал от себе си петима футболисти. Показателно е поведението на Ариен Робен, който отказа да отговори на въпрос за привързаността към треньора. А как тогава ще играе един отбор, ако лидерите не му вярват? Може би специалистът прекалено се довери на играчите, които се разбунтуваха в отсъствието на по-спокойните и разсъдливи Шаби Алонсо и Филип Лам, но е факт, че в съблекалнята има проблем, а това се отрази на резултатите.

При италианеца мълчаливият Левандовски започна да говори (за азиатското турне, за отсъствието на мотивация в Бундеслигата и за неадекватна трансферна и финансова политика на клуба). Последното много ядоса клубната управа, чиито представители до един осъдиха поляка. Томас Мюлер пък окончателно угасна (1 гол в 10 мача), което също бе преписано на Анчелоти.

Освен това Карло продължи с неохота да говори на немски, което наложи включването на сина му в щаба. Така се стигна до там, че помощниците на италианеца и 28-годишният син донасяха на играчите указанията на треньора, който през това време стоеше отстрани и наблюдаваше процеса.

Не на последно място, Анчелоти обиди "старците" в клуба през лятото, присмивайки се на азиатското турне, което наистина натовари отбора. А е известно, че босовете на Байерн не търпят възражения, пък били те и от треньор като Карло.


Така сега треньорските задължения ще се изпълняват от Вили Саньол. Зад гърба на бившия играч на баварците има два слаби сезона в Бордо, така че е ясно, че в близко време на "Алианц Арена" ще се появи по-сериозен персонаж, който може да спаси сезона. А и когато говорехме за планирането при немците, едва ли в Мюнхен са стигнали до уволнението на Анчелоти, ако преди това не е помислено и за заместника му. И той най-вероятно ще бъде немец, отчитайки умората на баварците от сътрудничеството си с чужденци и най-вече за това, че няма свободни специалисти (Луис Енрике каза, че иска да си почине до лятото на 2018 година).

Юлиан Нагелсман неотдавна по детски призна, че строи дом в Мюнхен и ще е щастлив, ако в бъдеще оглави Байерн. Със сигурност "старците" следят 30-годишния специалист, но е наивно да се мисли, че Хофенхайм ще се раздели със своя треньор в началото на сезона. Ясно е, че Юлиан няма да работи с Хофи до края на кариерата си, но и със сигурност няма да поеме баварците в скоро време, още повече, че едва ли в момента Байерн ще се реши на експеримент с Нагелсман.

По-стара цел е Юрген Клоп, който до мозъка на костите си познава Бундеслигата и стила на Байерн. Още повече, че нещата при немеца в Ливърпул буксуват и Клоп може да загуби работата си на "Анфийлд". Но не сега, а това може да стане в края на сезона. А и самият Юрген едва ли би предал Ливърпул в началото на сезона.

Остава друг специалист, който бе попаднал в полезрението на Байерн - Томас Тухел. Бившият наставник на Борусия Дортмунд наложи суперзрелищен стил в отбора си, спечели Купата на Германия, но влезе в конфликт с клуба (заради трансферната политика) и напусна "Сигнал Идуна Парк". Впрочем, според немските медии, именно Тухел е фаворит да оглави Байерн. И може би за да се стигне до този извода са анализирани всички причини, посочени по-горе.

Най-важното обаче са качествата на Томас - трудолюбието му, мотивацията му да работи в голям клуб (отказа парите на Уест Хем) и спокойствието му.

Солидният Байерн има нужда именно от такъв специалист - който няма да скача покрай тъчлинията и с хладнокръвие ще дава своите наставления, при това лично, без помощта на помощниците си. Остава само клубът от "Алианц Арена" да даде на Томас и половината доверие, което подари на Гуардиола и Анчелоти. И кой знае, тогава може би нещата ще се получат.

 

  Сподели
362