Атал получи условна присъда от осем месеца затвор


Н. Гавазов

Атал получи условна присъда от осем месеца затвор

Десният защитник на Ница и Алжир Юсеф Атал получи условна присъда от осем месеца затвор и глоба с 45 000 евро (38 846 британски лири) заради противоречива публикация в социалните медии, свързана с конфликта Израел-Газа.

Още през октомври 27-годишният сподели видео на страницата си в Instagram на видния палестински проповедник Махмуд ал-Хасанат , който призова Бог да "изпрати на еврейския народ мрачен ден“.

Атал бързо изтри видеото от страницата си в социалните медии и се извини, но въпреки това бе отстранен от Ница с незабавен ефект и оттогава не е играл за клуба от Лига 1.

Кметът на Ница Кристиан Естрози публично заяви, че на Атал не трябва да бъде позволено да представлява отново "орлетата", освен ако не осъди "терористите на Хамас“, а впоследствие прокурорът на Ница започна разследване.

Атал се яви в съда през декември, за да обясни действията си, твърдейки, че вярва, че видеото е "послание за мир“ и призна, че "съжалява“, че не е изгледал целия кадър.

В доклад от Get French Football News се посочва, че прокурорите са искали 10 месеца условна присъда за Атал, но в сряда защитникът вместо това получи осем месеца условна присъда.

Атал беше признат за виновен в "провокиране на омраза на религиозна основа“ и според RMC Sport алжирецът също трябва да плати за публикуването на присъдата в Nice-Matin и Le Monde .

Заедно с клубното си отстраняване от Ница, Атал беше наказан за седем мача от Професионалната футболна лига (LFP), въпреки че се очаква той да се отправи към изходната врата на "орлетата" по време на януарския трансферен прозорец.

Преди отстраняването си Атал отбеляза един гол в шест мача от Лига 1 за Ница през кампанията 2023-24, правейки последния си мач за клуба при нулево равенство с Брест на 1 октомври.

27-годишният футболист записа общо 12 гола и осем асистенции в 115 мача за френския клуб, откакто се присъедини през лятото на 2018 г., а договорът му трябва да изтече в края на сезона.

Въпреки вече приключилото разследване и осъдителната му присъда, Атал продължава да бъде разглеждан за част от Алжир и е включен в техния отбор за предстоящата Купа на Африканските нации, където "лисиците от Фенек" се изправят срещу Буркина Фасо, Мавритания и Ангола в група D .

Ница влезе в зимната пауза и се настани втори в таблицата на Лига 1, на пет точки зад действащия шампион Пари Сен Жермен, а отборът на Франческо Фариоли играе първия си мач за 2024 г. в събота, когато Оксер гостува на "Алианц Ривиера" в Купата на Франция.

  Сподели
156