Футболен фолклор: Котешкото проклятие над Расинг (Аржентина)


А. Франгов

Футболен фолклор: Котешкото проклятие над Расинг (Аржентина)

Суеверията са неизменна част от футбола. Днес Ви представяме една много интересна история от Буенос Айрес. Става върпос за "Котешката прокоба“, която тегне близо 35 години над Расинг Клуб (Аржентина)! Гледайте видеото (има и субтитри на български) или прочетете статията по-долу:

В миналото, Расинг е считан за един от най-успешните аржентински отбори. 60-те години на ХХ век са и едно от най-силните десетилетия в историята на клуба.

През 1967 г., талантливото поколение на Расинг печели Копа Либертадорес, побеждавайки славния тим на Насионал (Уругвай). Това им позволява да участват в Междуконтиненталната купа срещу европейския шампион. Днес, тази надпревара е подменена от Световното клубо първенство. Шампион на Европа тогава е шотландският Селтик. "Детелините“ обаче губят слъсъка си със борбения тим на Расинг, като титлата се решава в драматични три двубоя (след паритет в първите два и трети плейоф, игран в Монтевидео).

Привържениците на Расинг пируват по улиците на Буенос Айрес. Любимият им клуб е световен шампион! Празненствата продължават чак до сутринта, но това не се харесва на кръвния враг на тима - Индепендиенте. Феновете на градския съперник проникват в стадиона на Расинг и заравят телата на седем мъртви котки в тревната настила на "Ел Силиндро“.

Случайно или не, този сатанистски ритуал слага край на големите успехи на Расинг. Тимът постепенно губи статута си на "гранд“, като през 1976 г. е на косъм от изпадане от Първата дивизия в страната. Това в крайна сметка се случва в началото на 80-те. През целия "прокълнат“ период след 1967 г., Расинг Клуб има само един успех – спечелването на т.нар. Южноамериканска Суперкупа през 1988 г. На този турнир са поканени всички носители на Копа Либертадорес до момента, но далеч не е толкова престижен, колкото предишните успехи на тима.

След още над 10 години слаби резултати, тимът изпада във финансова криза. През 1999 г. над 100 хиляди привърженици на тима препълват трибуните на "Ел Силиндро“, но повод за това не е мач или годишнина. Задружно, феновете на тима извършват ексорсизъм на стадиона и се опитват да изровят телата на проклетите седем котки.

За тяхно съжаление, изравят само шест. Седмата котка, останала някъде в тревата на стадиона продължава да носи лош късмет още две години. През 2001 г., новоназначеният старши треньор Рейналдо Мерло се зарича, че няма да се спре пред нищо в търсенето на тази седма котка. Целият терен на стадиона е разоран и реновиран. Разрушени и разровени са дори и постройки около терена, заляти с бетон след 1967 г. В крайна сметка се постига успех – седмата котка е открита! "Прокобата“ е счупена!

Явно наистина е, защото през месец декември от същата година, Расинг (заедно с голмайстора си Диего Милито) печели Апертура с една точка пред Ривър Плейт! Това е първа титла за тима от 35 години!

Расинг повтаря успеха си и отново е шампион на Аржентина и през 2014 г.

Автор: Football Folklore

 

  Сподели
324