Анонс на 1-ви кръг на Лига 1


Н. Атанасов

Анонс на 1-ви кръг на Лига 1

Монако - Гингам
Стадион: "Луи II", Монако
Дата: 12.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Жером Мигелгори


Монако не успя да се пребори с конкуренцията на ПСЖ за златните медали в Лига 1. Монегаските, обаче, не успяха да се справят и с Олимпик Лион и след люта битка до последния кръг на сезона отборът от Лазурния бряг финишира на 3-ото място в крайното подреждане с актив от 65 точки, с колкото бе и Лион, но головата разлика на хората на Леонардо Жардим бе по-лоша - 17 победи, 14 равенства и 7 загуби. Така Монако трябваше да играе квалификации за участие в групите на Шампионската лига. Първият преодолян опонент бе турският Фенербахче (1:2 и 3:1), а сега последното препятствие пред монегаските коравият испански състав на Виляреал. Новите в състава на Монако са завърналият се от неуспешно странство в Англия Радамел Фалкао, както и Морган Де Санктис (от Рома), Джибрил Сидибе (от Лил), Бенжамен Менди (от Олимпик Марсилия), Камил Глик (от Торино) и Юсеф Аит Бенасер (от Нанси). Напусналите са Ласина Траоре, Жереми Туалан и Сен Максимен.

Тимът на Гингам изпълни своята цел за миналогодишната кампания и "червено-черните" останаха сред най-добрите във Франция. Играчите на предишния треньор Жослен Гурвенек финишираха на 16-та позиция с актив от 44 точки - 11 успеха, 11 ремита и 16 поражения. Сега начело на Гингам е Антоан Комбуаре. Новите в отбора са Карл-Йохан Йохансон (от Рандерс), Джордан Икоко (от ПСЖ), Лукас Дю и Слован Приват (от Гент), Александре Менди (от Ница), Етиен Дидо (от Тулуза) и Ромеин Сален (от Маритимо).

Прогноза: Монако - Гингам 2:0


Бордо - Сент Етиен
Стадион: "Матмут Атлантик", Бордо
Дата: 13.08.2016 г.
Час: 18:00
Съдия: Лионел Жафредо


Бордо едва ли ще иска да си спомня за несполучливата миналогодишна кампания, в която жирондинците записаха много разочароващо представяне, завършвайки на 11-та позиция в таблицата с актив от 50 точки след 12 победи, 14 хикса и 12 загуби. Сега начело на клуба от Западния бряг е Жослен Гурвенек, а новите в тима са Жереми Менес (под наем от Милан), Франсоа Камано (от Батия) и Жереми Туалан (от Монако). С клуба се разделиха Клемен Шантом и Седрик Ямбаре. За първия мач за сезона контузен е Арамбари.

Сент Етиен изпрати успешен последен сезон, но въпреки това "зелените" не успяха да осъществят голямата си цел - участие в Шампионската лига, и ще трябва отново да се задоволят с втория по сила турнир на Стария континент Лига Европа, където вече елиминираха един съперник в лицето на гръцкия АЕК Атина. Треньорът Кристоф Галатие се сдоби до момента само с един нов футболист в лицето на Бриан Дабо (от Монпелие), а напусналите са Джонатан Брисон и Исмаел Диоманде.

Прогноза: Бордо - Сент Етиен 1:1


Каен - Лориен
Стадион: "Мишел д‘Орнано", Каен
Дата: 13.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Йоан Амел


Може да се каже, че тимът на Каен се представи много достойно през миналогодишната кампания, в която клубът от Нормандия бе близо до това да финишира в Топ 6 в крайното подреждане, но в крайна сметка играчите на Патрис Гаранд завършиха на 7-ма позиция с актив от 54 точки след 16 победи, 6 ремита и 16 поражения. Новите играчи, с които Каен ще е опита да надгради представянето си през тази година, са Исмаел Диоманде (от Сент Етиен), ветеранът Стед Малбранк (от Олимпик Лион), Рони Роделин (от Лил) и Мухамаду Дабо (от Троа). Единственият напуснал е Денис Апиа. За първия двубой под въпрос са редица футболисти като Базил, Яхия, Алхадур, Имору и Малбранк.

Лориен се прояви като вече обигран състав и недопусна изненада да изпадне в Лига 2. "Мерлузите" завършиха на 15-то място в крайното класиране, събирайки 46 точки след 11 победи, 13 ремита и 14 загуби. Силвен Риполи ще поведе състава за пореден сезон. През лятото в тима бе привлечен Кафу (от Витория Гимараеш), а напусналите са Жуфре и Рафаел Герейро. Меслуб, Туре, Вари и Ле Гоф са с травми преди първия мач за кампанията.

Прогноза: Каен - Лориен 2:1


Дижон - Нант
Стадион: "Гастон Жерар", Дижон
Дата: 13.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Карим Абед


Съставът на Дижон се завърна сред най-добрите във френския клубен футбол. Тимът от провинция Бургундия завърши на 2-ро място в крайното класиране в Лига 2, което гарантира промоцията на "совите" в елитната дивизия. Без съмнение целта на водения от Оливие Дал‘Олио тим ще е да остане в Лига 1 след края на сезона. Именно за това Дижон се подсили с няколко играчи като Бенжамен Лероа (от Евиан ТГ), Флорен Балмон (от Лил), Арнолд Муту (от Анже), Фуад Шафик (от Лавал) и Дилан Бахамбула (под наем от Монако).

Последният сезон на Нант бе поредица от възходи и падения. В крайна сметка "канарчетата" завършиха на 14-та позиция в подреждането с актив от 48 точки след 12 победи, 12 равенства и 14 загуби. Сега играчите на новия треньор Рене Жирар ще се опитат да подобрят значително представянето си. Единственият нов до момента за Нант е Александър Качаниклич (от Фулъм), а с клуба се радели Бирама Туре.

Прогноза: Дижон - Нант 0:1


Метц - Лил
Стадион: "Сен Симфориен", Метц
Дата: 13.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Микаел Лесаж


Метц бързо си взе поправителния и тимът от регион Лотарингия се завърна в елитната дивизия след само един прекаран сезон в Лига 2. "Гранатите" завършиха на 3-то място в крайното класиране с актив от 65 точки и благодарение на по-добрите си показатели спрямо състава на Льо Авър успяха да хванат последния влак за Лига 1. Предвожданият от Филип Хиншбергер клуб ще трябва да се пребори с нелеката конкуренция за оставане в елита, като за целта в Метц пристигнаха Симон Фалет (от Брест), Ян Жуфре (от Лориен), Мевлют Ердинч (под наем от Хановер 96), Опа Нгет (от Валансиен), Франк Синорино (от Реймс), опитният Ейжи Кавашима (от Дънди Юнайтед) и Флорен Моле (от Кретиел). Отборът пък се раздели с аржентинския бранител Хосе Луис Паломино, който премина в редиците на родния шампион Лудогорец.

Лил записа успешен сезон, въпреки че миналогодишната кампания започна кошмарно за "кучетата", които по едно време бяха непосредствено над зоната на изпадащите, но след идването на Фредерик Антонети нещата се промениха. Лил завърши на 5-то място в крайното подреждане с актив от 60 точки след 15 победи, 15 ремита и 8 поражения, а дори игра и финал за Купата на Лигата, където, обаче, не успя да се справи с конкуренцията на колоса ПСЖ. Уви, северняците рано-рано приключиха европейската си авантюра, след като изненадващо бяха елиминирани в Лига Европа от азербайджанския ФК Габала. Новите в отбора на Лил са Юсуф Санхаре (от Гингам), Никола де Превил (от Реймс), Жулиан Палмиери (от Бастия) и човека, който направи Португалия европейски шампион - Едер (под наем от Суонси).

Прогноза: Метц - Лил 1:2


Монпелие - Анже
Стадион: "Стад де ла Мусон", Монпелие
Дата: 13.08.2016 г.
Час: 21:00
Съдия: Бартоломеу Варела


Монпелие не изпрати един от най-успешните си сезони в Лига 1, но в крайна сметка южняците останаха в елита. Тимът завърши на 12-та позиция с актив от 49 точки, постигнати с 14 победи, 7 равенства и 17 поражения. Единственият нов в редицата на предвождания от Фредерик Хантц клуб е Антони Ванден Боре (от Андерлехт). Напусналите са Мартен, Дабо, Бакар, Рибелин и Хеан Деса, който парафира с родния Левски.

Анже остави добри впечатления с изявите си през изминалия сезон. "Черно-белите", които бяха немалка част от времето в Топ 6, в крайна сметка завършиха на 9-то място с актив от 50 точки чрез 13 успеха, 11 ремита и 14 поражения, като резултатът е много добър за новак, какъвто бе Анже преди година. Новите в отбора са Матео Павлович (от Вердер Бремен), Екамби (от Сошо) и Мартинес (от Газелек Аячо). Ангула и Нгосо пък напуснаха.

Прогноза: Монпелие - Анже 1:0


Нанси - Олимпик Лион
Стадион: "Марсел Пико", Нанси
Дата: 14.08.2016 г.
Час: 16:00
Съдия: Амаури Делеруе


Нанси отново е сред най-добрите във Франция. Бившият клуб на френската легенда Мишел Платини спечели втората дивизия в страната през изминалия сезон и сега отново ще мери сили сред най-добрите. Клубът от Лотарингия със сигурност ще гледа да се задържи в Лига 1, като това е главна цел пред треньора Пабло Кореа.

Олимпик Лион за втори пореден сезон завърши със сребърните медали. Ако не броим тима на ПСЖ, който без съмнение е с няколко класи над останалите отбори в Лига 1, то безспорно "хлапетата" са най-добрият друг тим в страната. Треньорът Брюно Женесио успя да си осигури услугите на новопривлечените Мачией Рибус (от Терек Грозни), Никола Нкулу (от Олимпик Марсилия) и Емануел Мамана (от Ривър Плейт). С клуба се разделиха Бедимо, Коне, Малбранк и Умтити.

Прогноза: Нанси - Олимпик Лион 1:3


Ница - Рен
Стадион: "Алианц Ривиера", Ница
Дата: 14.08.2016 г.
Час: 18:00
Съдия: Антони Гаутие


Ница не успя да си гарантира участие в Шампионската лига, след като тимът от Лазурния бряг финишира на 4-то място в крайното класиране в Лига 1 с актив от 63 точки, с 2 по-малко от Монако. "Орлетата" записаха 18 победи, 9 равенства и 11 загуби, като оставиха много добри впечатления. През лятото бе извършена треньорска рокада, след като Клод Пюел реши да поеме английския Саутхемптън, а на негово място дойде направилият фурор преди няколко години с тима на Борусия Мьонхенгладбах Лусиен Фавре. До момента Ница е пасивен откъм трансфери, а с тима се разделиха Бен Арфа и Менди.

Рен се представи достойно през изминалия сезон. Отборът от полуостров Бретан постигна 13 победи, 13 ремита и 12 загуби, които му отредиха 52 точки и 8-мо място в колоната. Сега играчите на новоназначения Кристиян Гюркюф ще се опитат да подобрят постижението си от миналогодишната кампания. Новите в тима на Рен са Клемен Шантом (от Бордо), Пал Нарди (под наем от Монако), Алфонсо Фигейредо (от Боависта), Антони Рибелен (от Монпелие) и завърналият се от Кьолн Филип Хозинер. С клуба, обаче, се раздели голямата звезда Усман Дембеле, който парафира с немския гранд Борусия Дортмунд.

Прогноза: Ница - Рен 2:1


Олимпик Марсилия - Тулуза
Стадион: "Велодром", Марсилия
Дата: 14.08.2016 г.
Час: 21:45
Съдия: Беноа Мило


Един от най-успешните френски отбори - този на Олимпик Марсилия, със сигурност ще се опита да не си спомня за кошмарния последен сезон, в който южняците записаха най-слабото си представяне, завършвайки на незавидната за тях 13-та позиция с несвойствените 48 точки, дошли след 10 победи, 18 ремита и 10 загуби. За капак на всичко, ОМ загуби финала за Купата на Франция, след като в решителния двубой за отличието падна от големия съперник ПСЖ. Все още начело на тима е Франк Паси, като засега няма изгледи специалистът да бъде сменян. Новите, които акостираха на "Велодром", са Хироки Сакай (от Хановер 96), Анри Бедимо (от Олимпик Лион), Бафетемби Гомис (под наем от Суонси), Флориан Тувен (под наем от Нюкасъл Юнайтед). Напусналите са Батчуай, Манданда, Манкийо, Нкулу, Окампос, Барада, Менди и Джа Джедже.

Тулуза сътвори истински подвиг и стори почти немислимото след феноменални последни мачове, които гарантираха мястото на "виолетовите" в Лига 1 и през настоящия сезон. Отборът от едноименния град завърши на спасителната 17-та позиция с актив от 40 точки, с 1 повече от Реймс, постигайки 9 победи, 13 равенства и 16 поражения. Сега тимът на Тулуза е предвождан от Паскал Дюпрас, който ще трябва да не допуска толкова инфарктен сезон, какъвто бе последният на отбора. Новият в тима е Кристофър Жулиен (от Фрайбург), а с клуба се разделиха Дидо и Фурман.

Прогноза: Олимпик Марсилия - Тулуза 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
613